Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Vertel, waar haalt u die eeuwige 10% vandaan die u altijd denkt te maken?

Vertel, waar haalt u die eeuwige 10% vandaan die u altijd denkt te maken?

Wat hebben wij beleggers toch met 10% per jaar? Dat percentage komt altijd weer opduiken, maakt niet uit hoe, wat en wanneer. Vraag zelfs een Nederlandse belegger die net van de Mount Everest komt afgerold, of middenin de Pacific uit het water wordt gevist, wat voor rendement hij of zij denkt te maken en...

Zie maar, zelfs in de donkerste beursdagen...

Beleggen is echter weten en niet verwachten. Vorige week gaf ik er nog een, dit is een sheet uit mijn eigen Lekker lang voor later beleggen-presentatie. Van tevoren kunt u uw eindsom uitrekenen binnen een bepaalde bandbreedte (risicofactoren), omdat u maar één dingetje niet weet als u start: wat de koers gaat doen.  

Er is natuurlijk wel statistiek op basis waarvan u schattingen kan maken. Dit is het bruto herbelegde (inclusief dividend dus) trackrecord van aandelen gemiddeld per jaar in eigen valuta. Er zitten echte en teruggerekende rendementen tussen en de bron zet ik er dan bij:
 • AEX anno 1983: 11%
 • MSCI anno 1970: 10%
 • Nederlandse aandelen anno 1900 (Robeco): 8%
 • Dow Jones anno 1896: 7%
 • VS aandelen anno 1870 (Robert Shiller): 7%
 • VS aandelen anno 1802 (Jeremy Siegel): 7%
 • Wereldwijde aandelen anno 1602 (academisch): 7%

Gelet op het gerealiseerde rendement over zeg maar de afgelopen vijftig jaar is 10% en zelfs 11% niet zo gek van die Schroders-respondenten. Het is alleen een gemiddelde en per saldo op een termijn van decennia. Daar kunt u nooit en te nimmer voor de komende vijf jaar van uitgaan. Veel te kort voor een schatting.

U weet hoe het werkt op de beurs: op dagbasis is de beurs een gekkengesticht, maar hoe langer de termijn, hoe feillozer we alles inprijzen. Dat geldt ook voor rendementen. Op lange termijn kunt u aardige schattingen maken - van 7% tot 11% bruto per jaar dus - maar knap iemand die de volgende koerstik raadt.

Nog iets, die scores hebben nog nooit op het bord gestaan. Kijkt u naar de langste rendementen en naar de beurs in de afgelopen twaalf of vijftig jaar, dan kunnen 10% of 11% wel eens ambitieus zijn. Dat is alweer een mening en dat bepaalt Mr. Market wel, maar door van het hoogste uit te gaan legt u de lat hoog (voor uzelf).

Want bijvoorbeeld de lichting van het jaar 2000 op de beurs dacht ook fluitend 10% te maken. Die is echter uitgekleed en hebben we nooit meer terug gezien. Dat zaaltje particulieren van Martine Wolzak deed echter wel lekker met zo'n 12% per jaar van ruwweg AEX bodem 200 naar top 800 in twaalf en een half jaar.

Maar ach, keuzerendementen... Het is niet alleen particulieren voorbehouden. Zie CoolBlue maar vandaag, dat weer njet zegt en duidelijk maakt dat ze alleen voor de hoofdprijs naar de beurs wil. Het bedrijf laat ons speculeren en ik ben bang dat het in feite vandaag een omzet- en/of winstwaarschuwing geeft.   

Meer weten? De collega's van IEXProfs spitten het rapport ook uit:


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Hoe meer zorgen, hoe hoger de AEX, lijkt het voorbeurs en oh, wat een cijfers
 2. 19 okt En toen kwam de SEC met een heel lange snuit... 2
 3. 19 okt De bitcoin-future-ETF dus en hier het stukje waarvan u wist... 23

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 theo1 14 oktober 2021 09:56
  Nou, volgens mij zijn dividend en rente ook niet zo voorspelbaar over langere perioden. Er kan zomaar een pandemie uitbreken en weg is je dividend. En over rentestanden wordt haast nog meer geouwehoerd en gespeculeerd dan over de olieprijs en de politiek in het Midden Oosten. Dus de yield als bekend veronderstellen lijkt me gewaagd.

  Aan de andere kant is mijn ervaring (begon jaren '90), dat gemiddeld rond de 10% per jaar best haalbaar is met een buy and hold strategie in degelijke aandelen. Ik bedoel dan alleen aandelen en altijd vol belegd. Cash en obligaties drukken je rendement alleen maar. Dat is de prijs die je betaalt voor minder uitschieters. De kunst is om de basket cases te vermijden en om niet in paniek te raken in een slecht jaar. Er zitten natuurlijk hele slechte jaren tussen. Ik heb een -40% jaar gehad. Maar dit jaar is een +40% jaar. En de meeste jaren zijn positief.

  Rendementkillers zijn modieuze dure bedrijven die kapot gaan en je met niks achterlaten. De gevalletjes UPC, Baan en World Online bijvoorbeeld. Maar ook iets als die Amerikaanse flexplekkenboer (ben de naam even kwijt). Die moet je dus vermijden. Dan verdien je op termijn meer aan saaie aandelen als Relx en Unilever, ook al kunnen die ook langere tijd niks doen boven het dividend. Want die maken altijd winst als ze enigszins competent worden gemanaged. En als je er in slaagt die rampgevallen te mijden, doe je het beter dan de index (op termijn dan, want UPC heeft ook jarenlang de index geoutperformed) want de index pakt altijd het grootste deel van de val mee.

  En een andere rendementkiller is te veel handelen (tenzij je die uitzondering bent die daar toevallig heel goed in is). En in paniek verkopen op een dieptepunt. Meestal is het beter om crises gewoon uit te zitten, ook al roept iedereen dat de wereld nu toch echt ten onder gaat. Echte wereldveranderende rampen zijn zeer zeldzaam, en als zoiets gebeurt is sowieso iedereen de klos. Dan maakt het helemaal niet meer uit waarin je belegt.
 2. forum rang 4 theo1 14 oktober 2021 10:05
  quote:

  zilvergekkie schreef op 13 oktober 2021 13:02:


  En dan nog de inflatie vanaf 1970 is de valuta ongeveer 90 procent minder waard geworden
  gewoon zilver en goud in de la dat is het beste zijn er ook geen mee eters banken en overheden


  Vanaf 1970 is heel lange termijn. Dat is > 50 jaar. Als je al die tijd had belegd in blue chips was je er nog altijd heel goed op vooruit gegaan. Bovendien zijn lonen ook enorm gestegen in die tijd. De koopkracht van een fatsoenlijke baan is nu een aardig stukje hoger dan in 1970, nog afgezien van de kwaliteit van de producten die je voor dat geld koopt. Jaren '70 auto's zouden nu nooit door de APK komen, naar huidige standaarden waren dat rijdende doodskisten. En jaren '70 huizen, zoals ze oorspronkelijk zijn gebouwd, daar wil je vandaag niet meer in wonen. Dat was dus overal enkel glas. Ijsbloemen op de ramen in de winter. En iedere stap van de buren horen door de kartonnen muurtjes.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links