Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Per bank tonnen verschil in maximaal verstrekte hypotheek voor ZZP’er

Per bank tonnen verschil in maximaal verstrekte hypotheek voor ZZP’er

Het krijgen van een hypotheek als ondernemer kan behoorlijk lastig zijn. Lastiger dan wanneer je in loondienst bent in ieder geval. De bank wil namelijk zeker weten dat je over voldoende inkomen beschikt om je hypotheek te kunnen betalen.

Daarbij kun je niet bij elke bank evenveel geld lenen, het verschil kan zelfs onderling oplopen tot een paar ton! Hoe dat zit? Dat lees je hieronder.

Winst

Als ondernemer moet je natuurlijk je winst kunnen aantonen van de afgelopen jaren. Aan de hand hiervan wordt een toetsinkomen bepaald door de bank. Niet elke bank neemt echter hetzelfde toetsinkomen, daardoor verschilt het maximale bedrag dat je als ZZP’er kunt lenen. Benieuwd hoe dat bij jou zit? Je kunt met deze tool berekenen wat jij maximaal kunt lenen als ondernemer.

Een voorbeeld

Oscar startte twee jaar geleden zijn carrière als ondernemer en verdient daarmee €40.000 per jaar. Zijn vriendin Saskia is in loondienst en verdient hetzelfde, ook €40.000 per jaar. Samen willen ze een huis kopen van hun inkomen.

Ze vergelijken bij welke bank ze het meest kunnen lenen. Bij de bank met de soepelste normen kunnen ze ruim €400.000 lenen. Bij de strengste bank nog geen €200.000, minder dan de helft.

Hoe kan dit?

Hoe is het mogelijk dat deze verschillen onderling zo groot zijn? Dat zit zo: banken hebben voor zelfstandige ondernemers uiteenlopende voorwaarden. Zeker wanneer je korter dan drie jaar werkt als ZZP’er, zijn de verschillen groot. Sommige banken tellen het inkomen van een ZZP’er bijvoorbeeld mee voor maar 85%. Anderen tellen het helemaal niet mee als je minder dan drie jaar als zelfstandige werkt.

Dit leidt tot grote verschillen in je maximale hypotheek per bank. Het is dus belangrijk om als ondernemer je goed te laten voorlichten over je hypotheek, zodat je genoeg kunt lenen tegen een gunstige rente.


Frits is in 2015 gestart met als doel om hypotheken begrijpelijker en eerlijk te maken. Dit wordt ondersteund door technologie en uitgebreide service van adviseurs. Vanuit zijn rol kijkt Michiel Lensink continu naar mogelijkheden om het bedrijf te laten groeien en schaalbaar te maken.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michiel Lensink

Michiel Lensink is een van de oprichters van Frits, een partij die klanten helpt aan onafhankelijk hypotheekadvies.

Meer over Michiel Lensink

Recente artikelen van Michiel Lensink

  1. okt '21 Met pensioen? Zoveel hypotheek kunt u krijgen
  2. sep '21 Koopt je kind een huis? Dan kun je helpen met een lening. En dat is aantrekkelijk voor allebei 7
  3. sep '21 Welke risico’s kleven er aan bieden zonder voorbehoud van financiering? 1

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links