Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX: 318 en verder

Sinds gisteren keldert de AEX-index hard naar beneden. Eindelijk lijkt de markt te gaan beseffen dat de problemen in Europa nog niet zijn opgelost. Een persbericht over de balanstoename van de Europese Centrale Bank (ECB) tot meer dan 3000 miljard euro deed de trekker overhalen.

Zoals u kunt zien in onderstaande figuur haalt de ECB in rap tempo de Japanse Centrale Bank in qua balansgrootte. Deze zombie-economie voorbij streven is niet iets waar we trots op hoeven te zijn.

De gekozen aanpak van de Europese schuldencrisis door de nationale overheden en de ECB zorgt ervoor dat we nog jaren ondermaatse economische groei gaan ondervinden.

Oplopende schulden dempen economische groeimogelijkheden.

Oppotten
En wat doen de banken met de verstrekte liquiditeiten die ze van de ECB ontvangen? Die potten ze op. Ze stallen datzelfde kapitaal bij de ECB op 0,25%.

U kunt zich afvragen waarom banken drie jaar lang op 1% per jaar lenen en dit stallen voor 0,25% rentevergoeding bij diezelfde ECB. Daar hebben ze klaarblijkelijk goed over nagedacht.

De komende jaren lopen er voor ruim 1000 miljard aan bankobligaties af. Dat is een gelijksoortig bedrag als de laatste twee uitgebrachte Long Term Refinancing Operations (LTRO). Onderstaande figuur toont dat er voor 408 miljard euro aan bankobligaties in 2012 afloopt:

  • 376 miljard in 2013
  • 322 miljard in 2014

Herfinanciering op hogere rentes is door de twee LTRO’s niet meer nodig.

Grote problemen
Voor pensioenfondsen en verzekeraars kan dit in een later stadium grote problemen geven bij het herbeleggen van deze vrijkomende gelden. Maar dat is van latere zorg. Het lijkt erop dat banken hun eigen hachje gaan redden met de verstrekte liquiditeiten die zijn bedoeld om staatsobligaties op te kopen van onder andere Portugal, Spanje en Italië.

Als de markt dit gaat beseffen is het eerst de beurt aan de Portugezen. De Portugese tienjarige rente is al net zo hoog als tijdens de eerste voorgestelde Griekse afschrijvingen. De komende marktturbulentie kan daarbij de Portugese rentes makkelijk tot over de 20% tillen.

Waar gaat de AEX-index heen? Ik denk richting de dieptepunten van 2009. Maar laat de AEX eerst maar flink door de 318 zakken waar de hele markt nu naar kijkt.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 maart 2012 14:34
    Had het recordbedrag voor stallen bij de ECB ook niet te maken met de extra fondsen die banken via de ECB konden krijgen?

    Dus banken lenen extra geld bij de ECB, voor het geval dat, en laten het geld vervolgens op een ECB rekening staan.

    Dat vertekent het beeld, en zou m.i. helemaal niks moeten triggeren.
  2. Jean 8 maart 2012 08:10
    quote:

    Abma schreef op 7 maart 2012 14:07:

    Waar gaat de AEX-index heen? Ik denk richting de dieptepunten van 2009. Maar laat de AEX eerst maar flink door de 318 zakken waar de hele markt nu naar kijkt.
    Uit deze opmerking klinkt het verlangen van de schrijver door dat zijn tekst de waarheid zal worden. Jammer dat elke vorm van reële onderbouwing waarom dit zou gebeuren ontbreekt. Weer wat gelul over Griekenland en wat gejammer over de ECB die hierdoor juist zorgt voor rust tussen de banken die wellicht op termijn hierdoor elkaar weer zullen gaan vertrouwen. En als je het niet snapt, vraag het je dan niet af maar zoek het uit voordat je het opschrijft.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links