Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grondstoffen: kondigt prachtig H1 een supercyclus aan?

Grondstoffen: kondigt prachtig H1 een supercyclus aan?

De grondstoffen kunnen op een prima eerste jaarhelft terugblikken. De Bloomberg Commodity index staat sinds begin dit jaar 21% hoger, en de S&P GSCI deed het met 28% nog een stuk beter.

Het verschil wordt verklaard door de samenstelling van deze indices en het relatieve gewicht dat de verschillende grondstoffen erin hebben.

Supercyclus of niet?

Volgens sommige analisten zit er een nieuwe supercyclus in grondstoffen aan te komen. Die wordt gedefinieerd als een langere periode waarin de grondstoffenconsumptie sterk toeneemt terwijl de aanbodzijde niet of onvoldoende aan de hogere vraag kan voldoen. Deze situatie leidt dan tot hogere prijzen.

De meest recente supercyclus vond plaats in het eerste decennium van deze eeuw en viel samen met de opkomst van China als industriële macht. Met de financiële crisis van 2008-2009 kwam er een abrupt einde aan.

klik om te vergroten

Afbeelding 1: grondstoffenprijzen weergegeven als samengesteld groeipercentage over 10 jaar. Rode stippellijn geeft schattingen weer. Bron: Stifel Report, juni 2020

Ruim een decennium later herstelt de wereldeconomie van de coronaklap van 2020. Over de kracht en de omvang van de groei is nog veel onzeker.

Het herstel alleen is  niet krachtig genoeg om een trigger te zijn voor een nieuwe supercyclus, maar het geplande overheidsingrijpen is dat misschien wel. Zowel de Verenigde Staten als China plannen grootschalige infrastructuurwerken van vele biljoenen dollar die heel grondstoffenintensief zijn. Europa zal ongetwijfeld volgen.

Om tot een duurzame opwaartse prijstrend te komen, is alleen ook een structureel aanbodtekort nodig. Vorige supercycli eindigden toen – als gevolg van de hoge prijzen – fors werd geïnvesteerd in nieuwe productiecapaciteit en de aanbodtekorten plaatsmaakten voor overschotten.

Niet over de hele linie

In de huidige situatie zijn twee elementen anders dan voorheen. Met de overinvesteringen tijdens vorige cycli in het achterhoofd zijn bedrijfsleiders minder geneigd om financiële risico’s te nemen met grote en onzekere projecten. Ook aandeelhouders oefenen druk uit om de hoge kasstromen deze keer niet voor dure overnames aan te wenden, maar voor aandeleninkopen of de uitkering van hogere dividenden.

Ten tweede winnen ESG-criteria (Environmental, Social en corporate Governance) aan belang. Steeds meer institutionele investeerders laten zich (gedwongen) hierdoor leiden bij hun investeringsbeslissingen. Producenten van fossiele brandstoffen en mijnbouwers moeten daar rekening mee houden en dat is een andere reden om aan te nemen dat die  zich deze keer niet hals over kop in nieuwe grote projecten zullen storten. Ik schat de kans op een nieuwe supercyclus het hoogst in bij de metalen (daarover morgen) en in mindere mate bij energie.

Energie als uitblinker

Een vat ruwe olie  werd in de eerste jaarhelft ongeveer de helft duurder (referentie-future WTI +53% en Brent +47%). Ook de prijzen van afgeleide producten als loodvrije benzine en ethanol (+57%) stegen fors. Zelfs aardgas kon meeprofiteren van de hausse met een klim van bijna 40% nadat vorige zomer nog nieuwe dieptepunten werden bereikt.

De prijsstijging komt niet onverwacht, maar de omvang ervan wel. In de post-coronaperiode is de vraag naar energie samen met de economische groei fors toegenomen. Zo zijn de Amerikaanse olievoorraden teruggevallen naar het niveau van begin 2020. Tegelijkertijd is er nu meer discipline dan ooit aan de aanbodzijde: de OPEC+-leden verhogen het aanbod maar mondjesmaat, om de prijzen hoog te houden. Tot nog toe slaagt het kartel er vrij goed in om de dissidente stemmen onder controle te houden.

Aanbod op langere termijn beperkt

Voorlopig houdt iedereen zich aan de afgesproken productiequota, al komen er stilaan wel barsten in het beeld. Bijvoorbeeld in Rusland, dat kreunt onder westerse sancties, gaan stemmen op voor meer olie-inkomsten en dus een hogere output. Ook de Verenigde Arabische Emiraten, die de voorbije jaren tegen de trend in wél fors hebben geïnvesteerd in nieuwe productiecapaciteit, zouden graag meer ruwe olie produceren.

Zowel de OPEC+-leden als de andere aanbieders hebben nog veel reservecapaciteit beschikbaar. Bijvoorbeeld in de Verenigde Staten is het aantal operationele boorplatformen sinds het dieptepunt van oktober vorig jaar ruim verdubbeld. Hoewel er op korte termijn nog rek zit in de energieprijzen, moeten beleggers beseffen dat de huidige schaarste voor een deel kunstmatig is.

Hoe hoger de olieprijzen, hoe lastiger de OPEC+ de voorstanders van een hogere output in het gareel zal kunnen houden. Bovendien is het aantal speculatieve longposities op de termijnmarkten erg hoog. Op korte termijn zijn de energiemarkten daarom kwetsbaar voor een correctie.

Op langere termijn zal het gebrek aan investeringen in exploratie tijdens het afgelopen decennium zich manifesteren aan de aanbodzijde. Op dat vlak is het voorbeeld van steenkool interessant. Deze alom verguisde grondstof was in bijna 10 jaar niet meer zo duur, door hogere vraag uit de emerging markets en een tekort aan investeringen in nieuwe productie.

Morgen: metalen en landbouwproducten.


Koen Lauwers is onafhankelijk analist.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Koen Lauwers

Koen Lauwers is onafhankelijk analist. Hij doet beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen en schrijft voor diverse financiële titels. Als econoom kwam Lauwers na een carrièrestart in de IT-sector in 1999 in de financiële wereld terecht. De schok na het barsten van de virtuele dotcom-zeepbel was zodanig groot dat h...

Meer over Koen Lauwers

Recente artikelen van Koen Lauwers

  1. 19 mrt De goudprijs zit weer in de lift, en de timing is bijzonder
  2. 16 jan Grondstoffen in 2024: wat kunnen we verwachten? 2
  3. 20 jun Halfjaar-update edelmetalen en koper 4

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 juli 2021 16:26
    Ja, ik denk ook dat commodities het veel beter gaan doen dan aandelen. Er zijn grafieken te vinden waar de S&P GSCI (grondstoffen index) wordt uitgedrukt in de S&P500. Het is kinderlijk eenvoudig te zien dat deze ratio uitbodemt. We hebben al een ritje gemaakt. Dit vooral om de bodem aan te stampen. Gaat verder omhoog. Een nieuwe supercycle dus.
  2. forum rang 8 Lepre Chaun 12 juli 2021 19:43
    Wat een geweldige tijd komt er dan aan voor AEX/AMX en andere Fondsen .
    En Ze zijn ook nog eens laag geprijsd en gewaardeerd en dat ze een prima manier vormen tegen inflatie.

    Aandelen blijven in deze omgeving aantrekkelijk, aldus Esty Dwek, Head of Global Market Strategy, Dynamic Solutions van Natixis Investment Managers.
    . "Ik verwacht daarbij dat cyclische sectoren aan de leiding blijven gaan.
    Vooral financiële waarden zullen naar verwachting goed presteren .

    Goed voor ABN AMRO
  3. barondehuile 14 juli 2021 12:25
    Energie is een eerste levensbehoefte. Als het 30 dollar kost om een vat olie uit de grond te krijgen en er wordt 75 dollar voor ontvangen is dat een bruto winst van 45 dollar. Als je dan de productie met 2% verhoogd wordt, zakt de prijs wellicht naar 60 euro per vat of nog lager. Op de bruto marge is dat een daling van 100% x ((75-30)-(60-30))/(75-30)=33%. Dit is natuurlijk een simpel sommetje, maar geeft wel een grootteorde aan. Dat hebben de olie producerende landen, incl. USA en Iran, echt wel in de gaten. Dus als ze slim zijn (en dat zijn ze) gaat men de productie niet verhogen. Het probleem voor de grote spelers is dan ook: "hoe verdelen we de productie en dus de winst onderling?"; als dat wordt opgelost kan energie in de vorm van olieprijzen alleen maar verder stijgen, misschien wel tot 200 $/vat. Natuurlijk enigszins hypothetisch, maar er is nog iets dat hieraan bijdraagt en dat is de voorraad olie en die is tanende en juist dat ondersteunt de productie beperking. Tevens MOETEN er nieuwe energie bronnen worden gevonden om over 50 jaar het verdubbelde energie verbruik alsmede gebrek aan fossiel (olie, er is dan nog wel gas) te dekken. Minder energie gebruiken is een utopie, wellicht enigszins haalbaar in het westen, maar niet in India en andere delen van Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Omdat alternatieve energie bronnen dit vooralsnog niet kunnen opbrengen zal energie een schaars goedje blijven. Deze eerste levensbehoefte, naast voedsel, wordt de komende decennia naar mijn verwachting erg prijzig, in olie termen wellicht 200+ dollar per vat. Misschien niet de komende vijf jaar, maar het komt. Ruzie over de verdeling van de bruto marge kan wellicht de prijs tijdelijk drukken, maar dat is inderdaad slechts tijdelijk en zal de reserves ook sneller doen afnemen. Energie en voedsel hebben simpelweg de toekomst als eerste levensbehoefte.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links