Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tracker Tips: koolstofarme beleggingsoplossing

Tracker Tips: koolstofarme beleggingsoplossing

BNP Paribas Asset Management heeft een ETF gelanceerd waarmee beleggers de CO2-voetafdruk van hun wereldwijde aandelenportefeuille kunnen reduceren, in lijn met de doelstellingen van het akkoord van Parijs.

De tracker is gecategoriseerd op basis van artikel 9 onder de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Duurzaamheid is een verbindend en verplicht onderdeel van het beleggingsproces van Artikel 9-producten.

LCWLD

De BNP Paribas Easy Low Carbon 300 World PAB UCITS ETF met ticker LCWLD en isincode LU2194449075 is verhandelbaar op Euronext Parijs en heeft een lopende kostenfactor van 0,30% op jaarbasis.

LCWLD volgt de zogeheten Low Carbon 300 World PAB-index. Die benchmark wordt beheerd door Euronext en bestaat uit 300 toonaangevende internationale bedrijven, hoofdzakelijk marktleiders in het verminderen van de uitstoot van kooldioxide.

Onder de 300 indexcomponenten is een allocatie van 15 procent aan 'groene' bedrijven, geselecteerd door een commissie van experts, die ten minste de helft van hun inkomsten genereren uit schone energie of de ontwikkeling van koolstofarme technologieën.

PAB

De referentie is in lijn met de Paris Aligned Benchmark (PAB) en de doelstellingen van het Akkoord van Parijs, dat tot doel heeft de opwarming van de aarde tegen 2050 te beperken tot 1,5°C.

Dit behelst strikte uitsluiting van fossiele brandstoffen (kolen, olie, aardgas) en een vermindering van de koolstofintensiteit van de index met ten minste 50 procent ten opzichte van het oorspronkelijke beleggingsuniversum, evenals een decarbonisatiedoelstelling van de portefeuille van ten minste 7 procent per jaar.

De PAB-index voorziet ook in een meting van de CO2-voetafdruk op basis van Scope 1-, 2- en 3-emissies, waarbij rekening wordt gehouden met zowel directe als indirecte emissies.

Relatieve performance

Over een periode van 10 jaar doet de Low Carbon 300-index het op basis van netto rendement in euro zo’n 18% beter dan de MSCI World-benchmark, zoals uit onderstaande grafiek blijkt.

klik om te vergroten

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. dec '21 Outlook 2022: mijn ETF-portefeuille voor 2022 10
  2. dec '21 Tracker Tips: een biotechnologische revolutie 1
  3. nov '21 Tracker Tips: een koperen belegging 4

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links