Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fasten your seatbelts

De balans van de Europese Centrale Bank groeit steeds sneller over een steeds kortere periode zoals u kunt zien in onderstaande figuur. Het lijkt mij voor de ECB verstandig om eens een keer pas op de plaats te maken in plaats van steeds weer extra liquiditeiten te verschaffen aan noodlijdende banken en landen. Nog even en er blijft nog slechts een onafhankelijke bank overeind, de ECB zelf.

Long Term Refinancing Operation
De verruiming van de balans van de ECB heeft een positief effect gehad op de inflatie in de eurozone zoals te zien is op de figuur hieronder. Die balans gaat verder groeien door de komende Long Term Refinancing Operation (LTRO) waar naar verwachting meer dan 600 miljard euro gaat worden verstrekt aan banken. Een inflatie van meer dan drie procent is dan waarschijnlijk. Dit terwijl de ECB een twee procent inflatie doelstelling nastreeft.


Particulieren
Wij zijn als particulieren uiteindelijk de dupe van deze strategie. Ons geld verliest zijn waarde namelijk sneller doordat we minder spaarrente ontvangen dan eigenlijk zou moeten. Of we moeten ons spaargeld vastzetten in landen als Ierland, Portugal, Spanje of Italië. In deze landen wordt een fors hogere rente betaald.

 

Zuid-Europees schuldpapier
Indien u net zo zeker bent van de Europese zaak als ECB president Draghi en zijn volgers dan kunt u dit met een gerust hart doen. Net als alle banken hier in Nederland dat zouden kunnen doen. Toch lees ik gisteren dat ING juist miljarden euro’s aan Zuid-Europees schuldpapier heeft afgebouwd in het laatste kwartaal van 2011. Ook wordt er door banken dagelijks een record bedrag aan depotgeld bij Europa’s grootste systeembank (de ECB) geplaatst.

 

Portugal
De banken doen dit niet vanwege de geweldige rente vergoeding van een kwart procent op jaarbasis. Er is fundamenteel iets goed mis. Griekenland is technisch failliet, net als Portugal die snel verder verslechtert gezien de torenhoge kapitaalmarkt rentes daar. Ik denk zomaar dat, eerder dan nu wordt verwacht, de crisis weer in volle hevigheid gaat losbarsten. De voortekenen zijn in ieder geval ruim voldoende aanwezig.

Lezers, fasten your seatbelts.

 


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 februari 2012 13:45
    Steeds meer mensen die kritisch kijken naar wat er om ons heen voordoet. Dat is een lichtpuntje in deze tijden.
    Problemen kunnen we oplossen als voldoende mensen de omvang beseffen. Onze huidige politici zijn daarmee aan dringende vervanging toe. Tijd voor een partij die niet links of rechts is maar gewoon problemen aanpakt?
  2. [verwijderd] 10 februari 2012 14:09
    quote:

    OldAndWise schreef op 10 februari 2012 13:45:

    Steeds meer mensen die kritisch kijken naar wat er om ons heen voordoet. Dat is een lichtpuntje in deze tijden.
    Problemen kunnen we oplossen als voldoende mensen de omvang beseffen. Onze huidige politici zijn daarmee aan dringende vervanging toe. Tijd voor een partij die niet links of rechts is maar gewoon problemen aanpakt?
    'gewoon problemen aanpakken'? makkelijker gezegd dan gedaan. een ideologie geeft men niet zomaar op daarvoor is een mentaliteitsverandering nodig en dat vergt veel tijd of een dwang van 'buitenaf' waardoor men ingenomen standpunten als 'niet realistisch' ziet en snel overgaat tot een andere orde. zo lijkt het mij. verder, ik zie wel.
  3. [verwijderd] 11 februari 2012 12:32
    Richard, helder stuk uit je pen.
    Merk dat steeds meer columnisten zich niet meer laten leiden door de waan van de dag en de werkelijkheid beginnen te zien, gekoppeld aan een toekomstbeeld.
    lees voor de aardigheid ook eens de columns van Leon de Winter (Telegraaf 11 feb.) en Dick Otto (www. Belegger.nl) .
    @Korbe007 ,ook m.i begint alles met drastische mentaliteitsverandering bij hele samenleving.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links