Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grieks verlies

Vorige week schreef ik dat de balans van de Europese Centrale Bank flink aan het groeien is. Door de economische crisis is de balans inmiddels groter gegroeid dan die van de Amerikaanse Federal Reserve.

De mannen van de Europese Centrale Bank hebben het zwaar te verduren. Als u beseft dat ze voor maar liefst 81,5 miljard euro aan Griekse obligaties hebben opgekocht die nu mogelijk tegen een ongecontroleerd faillissement van Griekenland aankijken. Een Griekse val zou deze investering in een klap wegvagen.

Een failliet dreigt voor de Grieken omdat een deal tussen de overheid en de banken steeds verder weg lijkt te lopen. Het idee is om de obligaties die aflopen op 20 maart te halveren in nominale waarde en dan te herstructureren naar een dertigjarige obligatie met een coupon van 3,1%.

Verlies van 82,5%
Dus stel, u bent een van de beleggers in deze obligatie met 100.000 euro. Dan is het voorstel om hier een dertigjarige obligatie met een nominale waarde van 50.000 euro van te maken. De contante waarde van deze obligatie is slechts 17,5%. U wordt dus met een verlies van 82,5% geconfronteerd.

Hier worden enkele beleggers van de uitstaande 14 miljard euro-obligatie niet vrolijk van. Er is zelfs een sterk vermoeden in de markt dat een groep hedgefunds een meerderheidspositie heeft genomen in een Griekse obligatie met een looptijd tot 2016. Deze obligatieserie is een van de weinige die uitgegeven is onder Engelse wetgeving en is relatief klein qua uitgiftegrootte.

In onderstaande figuur is een Griekse obligatie uitgegeven onder Engels recht weergegeven samen met een Griekse obligatie uitgegeven onder Grieks recht met dezelfde looptijd. U kunt in de figuur duidelijk zien dat het koersverschil maar liefst 21% is.

Catastrofe
De crux hierachter is dat de obligaties uitgegeven onder Engels recht bij een meerderheidspositie door een groep beleggers van meer dan eenderde van de totale uitgifte een mogelijke deal kunnen blokkeren. Dat zou catastrofaal zijn voor het land dat de afgelopen eeuw vaker in staat van faillissement is geweest dan niet.

Echt raar is het daardoor ook weer niet voor de Grieken zelf. Wat voor gevolgen dit kan hebben voor de Europese Unie als geheel zal ik in een volgende column uiteenzetten.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. @iPlof 25 januari 2012 12:10
    Iedereen wist welk risico hij nam. Dus die beleggers tja jammer (Tak zal wel balen zeg..) 80mrd voor de Ecb is idd niet best. Maar aan andere kant, dat is 250 euro per euro inwoner. Als het daarmee opgelost is moet dat de weg maar zijn. De gemiddelde aandelenbelegger heeft het al vele malen dit bedrag gekost.
  2. [verwijderd] 25 januari 2012 13:43
    Als ik Griekenland was, ging ik lekker over op Drachmes, wisselkoers 1 drachme voor 1 euro en ik verklaarde alle in euro's aangegane schulden en vorderingen van de Griekse burgers, banken, bedrijven en de staat als met terugwerkende kracht in die nieuwe drachme.

    Dan zou ik alle schuldeisers vrolijk uitbetalen in nieuwe drachmes, alle Grieken zouden hun schulden en vorderingen ook in nieuwe drachmes hebben en dus niet failliet kunnen gaan, of iets extra's van elkaar kunnen opeisen.

    Dat een paar dagen later de nieuwe drachme nog maar 20 cent doet, of zo, daar zou ik mij als Griekenland geen zorgen over maken.

    De schuldeisers uit het rekenvoorbeeld van Abma zouden met die nieuwe drachmes beter af zijn, als dat de koers zou worden .....
  3. [verwijderd] 25 januari 2012 14:51
    quote:

    Klaas6543 schreef op 25 januari 2012 12:46:

    Er is zeker helemaal geen inzicht in de gevolgen van een faillisement met betrekking tot alle uitstaande CDS?
    Dat is de vraag ja. En welke verzekeraars raakt dat dan.

    Ik zou in het artikel trouwens 50% als norm voor het verlies nemen en niet 18,5% als resterende waarde, want dat is 'slechts' de koers.
  4. [verwijderd] 25 januari 2012 14:57
    quote:

    Klaas6543 schreef op 25 januari 2012 14:36:

    @Johannes51, dan heb je de bevolking helemaal te pakken... Dan kunnen ze helemaal niks meer importeren. Dan zijn de vakantie's wel veel goedkoper voor ons. Maar ik betwijfel wel of zo'n default geaccepteerd wordt door de landen die staatschuld hebben van Griekenland.
    Gaat het nu dan voorspoedig met de bevolking?

    De meeste obligaties zijn in handen van Griekse banken en particulieren, dus die zouden blijer zijn met nieuwe drachmes dan met euro's.

    Inderdaad zou importeren moeilijker worden en exporteren makkelijke. We willen toch groei, nou dan?

    Wat zou het mij als Griekenland kunnen schelen of andere landen dit zouden accepteren (het zou dan overigens geen 'default' zijn, want alle schulden worden voldaan - zij het in nieuwe drachmes; maar nieuwe drachmes zouden wel eens een stuk voordeliger kunnen zijn dan helemaal niks geen euro's)
    Zijn die andere landen dan zulke fijne vrienden - als ik Griek was, had ik die 'vrienden' liever niet.
  5. [verwijderd] 25 januari 2012 19:51
    @Johannes51, strak plan, klinkt goed !!

    Als jouw plan doorgaat met die drachmes stop ik direct met mijn bedrijf hier (bloemenkwekerij) en verhuis naar Griekenland, koop goedkope grond, goedkope arbeid, transport, etc. (alles met goedkope drachmes), exporteren naar Holland voor dure Euro's(als er tenminste nog iets van waarde over is tegen de tijd dat ik oogst natuurlijk).
    Als ik iets wil regelen met de Grieken koop ik ze lekker om, normaal daar, lekker corrupt, systeem dat altijd werkt, wereldwijd.
    Belasting betalen doe ik natuurlijk niet, dat woord kennen ze daar niet, heerlijk !!
    Probeer natuurlijk eerst zak met subsidie los te weken bij Jantje Pronk, in het kader van ontwikkelingshulp aan de Arme Griekjes, laat hier een traantje bij rollen, trappen ze altijd in hier in het Suffe Holland.
    Dan voor de rest van mijn leven lekker zakken vullen onder de Griekse zon, wie weet heeft Onassis nog een mooie dochter voor me (met bijbehorend jacht en portemonee ofcourse), denk dat ik veel kan leren van die familie.
    Mijn bedrijf in Griekenland verzeker ik met een CDS, voor het geval ik failliet ga.
    Natuurlijk laat ik de zaak na enige jaren springen (na eerst mijn zakken gevuld te hebben met zwart geld), om zo de CDS uitkering te krijgen.
    Mijn schuld toch niet dat ik failliet ga, 't is de schuld van de EU, Holland, Rutte,goldman Sachs, Moeder Theresa, Het Systeem,donald Duck, maar echt niet mijn schuld.
    Natuurlijk schrijf ik me tevens in als Nederlands Bijstandsgerechtigde, het mes snijdt van 2 kanten, voor niets gaat de zon op, die portemonee moet bordevol.

    Dank voor de tip Johannes51, je hebt een door de politiek lam geslagen Hollandse ondernemer wakker gemaakt.
    Als dank zal ik je een ansichtkaart uit Griekenland sturen, zonder postzegel natuurlijk, die moet jezelf betalen, daar ben je immers Nederlander voor !!!!!!
    dank, groet, see you in Greece,.......
  6. [verwijderd] 26 januari 2012 00:08
    quote:

    CAREX schreef op 25 januari 2012 19:51:

    @Johannes51, strak plan, klinkt goed !!

    Als jouw plan doorgaat met die drachmes stop ik direct met mijn bedrijf hier (bloemenkwekerij) en verhuis naar Griekenland, koop goedkope grond, goedkope arbeid, transport, etc. (alles met goedkope drachmes), exporteren naar Holland voor dure Euro's(als er tenminste nog iets van waarde over is tegen de tijd dat ik oogst natuurlijk).
    dank, groet, see you in Greece,.......
    Jij hebt het helemaal begrepen. ;-))

    Ik denk dat ik dan je kwekerij zal gaan bezoeken in het goedkope toeristenparadijs in de Middellandse Zee ....

    Maar als ik Griek was, zou ik ook de belastingmoraal oplossen. Moet toch kunnen, ook daar?
  7. [verwijderd] 26 januari 2012 00:23
    Zoals vaker voorkomt, snap ik er weer eens niets van: iedereen praat over een vrijwel zeker faillissement van Griekenland. Om dat af te wenden, moeten de banken etc. pak hem beet 75% afboeken. Wij weten allemaal, dat overheden ons verkeerd informeren. Er staan nog miljarden open aan vorderingen op de Griekse bedrijven en inwoners, voor het gemak worden die niet meegeteld. De wat rijkere inwoners sluizen miljarden eurootjes naar het buitenland, voor het geval het monopoly-geld terugkomt, na de val-van-Griekenland is dat minimaal het tien-voudige waard. Kortom: laat het land maar failliet gaan, een duidelijk signaal aan de andere malloot-landen en de curator kan de bezittingen te gelde maken: liggen nog wel een paar mooie eilandjes voor het grijpen! Het is even slikken, maar beter dan elke 3 maanden een ongelooflijke hoeveelheid euro's in die regio storten, die je gelijk helemaal kwijt bent.
  8. [verwijderd] 26 januari 2012 00:57
    Ik geloof niet dat Glans het begrepen heeft: als er geen drachme wordt ingevoerd, blijven er curatoren komen die de Grieken uitknijpen (IMF, EMU-ambtenaren en dat soort mensen). Daar hebben ze NU onder te lijden en niet zo'n beetje ook.

    Als ze wel de drachme invoeren, schoppen ze deze curatoren juist het land uit en zijn ze weer baas in eigen huis.
  9. [verwijderd] 26 januari 2012 07:54
    quote:

    CAREX schreef op 25 januari 2012 19:51:

    @Johannes51, strak plan, klinkt goed !!

    Als jouw plan doorgaat met die drachmes stop ik direct met mijn bedrijf hier (bloemenkwekerij) en verhuis naar Griekenland, koop goedkope grond, goedkope arbeid, transport, etc. (alles met goedkope drachmes), exporteren naar Holland voor dure Euro's(als er tenminste nog iets van waarde over is tegen de tijd dat ik oogst natuurlijk).
    Als ik iets wil regelen met de Grieken koop ik ze lekker om, normaal daar, lekker corrupt, systeem dat altijd werkt, wereldwijd.
    Belasting betalen doe ik natuurlijk niet, dat woord kennen ze daar niet, heerlijk !!
    Probeer natuurlijk eerst zak met subsidie los te weken bij Jantje Pronk, in het kader van ontwikkelingshulp aan de Arme Griekjes, laat hier een traantje bij rollen, trappen ze altijd in hier in het Suffe Holland.

    CAREX, misschien in het je een beetje ontgaan maar veel multinationals genieten in China al jarenlang op deze wijze.
  10. kees_t 26 januari 2012 09:46
    Het is misschien wel zielig voor de Griekse bevolking dat ze nu terug moeten betalen maar ze hebben ook een paar goed geleefd van het geld dat ze hebben geleend. De (Griekse) overheid de schuld geven is wel erg makkelijk. Griekenland is een democratie dus als ze de overheid niet leuk vinden kunnen ze een andere kiezen.
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links