Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Begin of het einde?

TA: Begin of het einde?

De Nasdaq 100 is dit jaar ruim 15% gestegen, de Nasdaq Composite ruim 16%. Maar volgens de Amerikaanse investeerder Richard Bernstein moeten beleggers oppassen. Wordt het erop of eronder? Bernstein denkt het laatste, maar de charts zeggen dat we eerst omhoog gaan.

Volgens hem laat de recente rally in Amerikaanse technologieaandelen duidelijke parallellen zien met de internetbubbel van bijna 20 jaar geleden. Toen verloor de Amerikaanse technologiebeurs in korte tijd bijna 80% aan waarde.

Technologiebubbel?

Bernstein merkt op dat beleggers in de technologiecyclus steeds meer achter elkaar aanlopen. Volgens hem wordt een specifiek aandeel niet meer gekocht omdat het waarde vertegenwoordigt, maar louter omdat andere beleggers dit aandeel hebben gekocht, kuddegedrag dus. Beleggers zijn volgens hem momentuminvesteerders geworden en geloven niet meer dat technologie cyclisch is. Bernstein zei recent tegen CNBC dat we in een situatie verkeren vergelijkbaar met die van maart 2000, dat was vlak voor de ondergang van de internetbubbel.

Bernstein heeft zijn belangen in de technologiesector begin van 2019 met meer dan 50% afgebouwd. Sommigen vinden de timing van zijn strategie matig, aangezien de Nasdaq dit jaar fors is gestegen. Bernstein heeft aangegeven achter zijn strategie te blijven staan.

Het is opvallend wat Richard Bernstein nu beweert, zeker tegen de achtergrond dat steeds meer tech-aandelen thans nieuwe all time highs bereiken. Vandaag neem ik er een paar onder de loep.

Ik beperk met tot die aandelen die in de Tostrams lange termijn portefeuille zijn opgenomen, zoals Cisco, Intuit, Paychex, Starbucks, Microsoft en Verisign.

AEX op weerstand

De Nederlandse beurs is technisch op de eerste barrière 554,34 (gevormd op 27 september 2018) gestuit. Steun ligt rond 472,19 (bodem van 28 december 2018). Na een uitbraak boven weerstand 554,34 wordt de opmars hervat.

De 200-dagenlijn van de AEX krult langzaam omhoog, terwijl de AEX er boven beweegt. Dit bevestigt de verbetering in de technische conditie van de Nederlandse beurs.

Cisco

Cisco Systems heeft na een consolidatie de uptrend weten te hervatten. Er is ruimte koersstijging richting weerstand 60 (berekend koersdoel). We blijven positief zolang steun 49,47 (bodem van 3 oktober 2018) weet stand te houden.

Het stijgend verloop van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde, wijst op een positieve technische conditie. De stijgende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Cisco Systems veel betert presteert, vergeleken met de rest van de markt.


Intuit

Intuit heeft recent de oude uptrend hervat. De vorming van een nieuwe hogere koerspiek is positief. Eerstvolgende koersdoel wacht in de buurt van weerstand 290 (berekend koersdoel).
Enkel een terugval onder steun 231,84 (bodem van 5 oktober 2018) zou het beeld doen verzwakken.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een stijgende trend zien, terwijl de koers er boven beweegt. Dat wijst op een positieve technische conditie. Het opwaarts verloop van de B.O.B.-indicator suggereert betere prestaties van Intuit, vergeleken met de rest van de markt.


Paychex

Paychex heeft de stijgende trend hervat nu een tussenliggende weerstand is overwonnen. Met de uitbraak is een technische verbetering opgetreden. Paychex heeft ruimte richting weerstand 90,00 (berekend koersdoel).

We handhaven een positieve visie zolang Paychex het patroon van hogere toppen en bodems weet vast te houden. Steun ligt rond 62,89 (bodem van 2 november 2018). Het sterke 200-daags voortschrijdende gemiddelde wijst op een positieve technische conditie.

De stijgende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Paychex beter presteert dan de rest van de markt. De B.O.B.-indicator (glooiende blauwe lijn) vergelijkt het koersverloop van Paychex met dat van het marktgemiddelde.


Starbucks

Starbucks heeft in de recente daling een potentiële hogere bodem gevormd boven voorgaande toppen. Hierdoor blijft het technische plaatje positief. Er is ruimte richting 80,00 (berekend koersdoel). De steun bevindt zich op 60,42 (bodem van 28 december 2018).

De stijgende 200-dagenlijn van Starbucks geeft een positieve technische conditie weer.
De opwaartse trend van de B.O.B.-indicator signaleert dat Starbucks beter presteert dan de Nasdaq index.


Microsoft

Microsoft Corporation klimt nipt boven de horde 116,18. De serie hogere koersbodems die op de grafiek zichtbaar is, geeft aan dat beleggers Microsoft Corporation weer durven (bij) te kopen. Na een overtuigende doorbraak boven weerstand 116,18 (gevormd op 5 oktober 2018) kan het verder omhoog en wordt 138,25 het volgende opwaartse koersdoel.

De ondertoon is duidelijk aan het verbeteren. Steun ligt rond 97,26 (bodem van 28 juni 2018). Het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde wijst op een sterke technische conditie. De opwaartse B.O.B.-indicator signaleert dat Microsoft Corporation beter presteert dan de rest van de markt.


VeriSign

Verisign heeft de oude stijgende trend hervat met een nieuw al time high. Verisign vormt ook weer hogere toppen en bodems. De stijgende trend heeft aan de bovenkant ruimte richting weerstand 190,00 (berekend koersdoel).

Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat steun 134,84 (bodem van 28 juni 2018) intact blijft. Na een uitbraak boven weerstand 190,00 wordt 220,00 het volgende opwaartse koersdoel.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een stijgende trend zien. Dit wijst op een positieve technische conditie. B.O.B. loopt omhoog en geeft aan dat Verisign beter presteert dan de rest van de markt.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 63
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

132 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 19 maart 2019 08:33
    Ik denk en Drapeer:..

    "Het Begin van het Einde"..

    Natuurlijk omringt met een Vleugje dramatiek..

    Dat dan weer wel..;)

    Toegevoegd:

    Ennuhh..

    Ik ben er 100% van overtuigd dat de foto boven het stukje van Royce..

    Gefotoshopt is..

    Dat is namelijk niet Tom Dumoulin die daar..

    Tijdens de Individuele Tijdrit..

    De Col de Portet-d'Aspet aan het beklimmen is..

    Waar van akte..;)
  2. antonvb 19 maart 2019 09:26
    Twitter heeft een rechtszaak aan de broek gekregen en er volgen waarschijnlijk meer. En het is wel duidelijk dat Facebook iedereen en z'n moeder censureert als je een ongewenste mening hebt. Zodra bij het brede publiek duidelijk wordt dat FB een voortzetting is van project Lifelog zal het gauw gebeurd zijn. Deze tech-aandelen kunnen dus in de verkoop.
  3. [verwijderd] 19 maart 2019 10:06
    zie je zie je, maandga naairjj of inhouden di anders.
    26k fruts moest en moest.
    Oil manipulati.
    Moet en moet up alleen maar up up up up down klein beetje up up. gam gam gam.
    zo makkelijk alleen maar 1 kant up.

    aex 600 kan maar niet deze maand eind dit jaar na de zomer alles kan.
    Niet te snel up up al 3 maand up nonb stop dus correcties is gezond.
  4. [verwijderd] 19 maart 2019 10:11
    quote:

    ONN schreef op 19 maart 2019 10:07:

    Shoot, ik had gewoon m'n mond moeten houden :)))
    tja ;)

    maar volgens mij kunnen beter anderen hier hun mond houden, die denken namelijk dat ze heel wat zijn, maar lekker anoniem hier allemaal teksten schrijven die nergens over gaan :s

    maar ja, mocht de AEX nog een keer de 551 tikken dan ga ik weer LONG LONG LONG

    Daxie long eruit met mooie winst.
132 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links