Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Q2's Facebook

Liveblog: Q2's Facebook

 

Update 22:05 uur: Q2's Facebook

Wall Street sluit vrolijk af en wel hierdoor? De VS zou concessies bij de EU hebben bedongen. Inderdaad, de twee streven naar to work together toward zero tariffs

Alles hoger en de dollar lager is het resultaat:


Eerst deze, ik ben nog te voorzichtig, want Qualcomm heeft de witte handdoek al gegooid. Beijing hoeft niet meer te bellen of te appen. NXP krijgt dus $ 2 mld en da's iets van $ 5 per aandeel, meen ik. Ja, het bericht klopt. Check

Gauw naar de Q2 van Facebook, dat voor het bedrijf begon met dat Cambridge Analytics schandaal. Dit komt hard aan na vier dagen all time highs op een rij: -9% opent de koers. Omzetverwachting niet gehaald, altijd funest voor een groeiaandeel. Wel groeide de omzet in een jaar met liefst 42%?! 

Helaas, de beurs vindt het niet genoeg. Had ik niet gedacht na die blow-out (advertentie)cijfers van Alphabet. 

Schakel even door naar de presentatie van Facebook zelf, bladert lekker weg met allemaal mooie grafiekjes. Verder verlaagt Ford de outlook (-1,6%) en nu ben ik er toch echt zat van en ik zie u morgen wel weer voorbeurs met de cijfers van onder meer Royal Dutch Shell en Besi. 

 


Update 16:40 uur: Altice

Terwijl de Tour de France zich zo een weg richting 2200 meter hoog ofzo baant, zie ik mijn ooghoek Altice in de AEX bezemwagen zitten. Het fonds doet even niet mee aan de stijgingen deze maand: -18% zowat. De grafiek dan maar en lieve help, dit is schrikken? Hier kijkt de koers een diep ravijn in de ogen.

Van technische analyse heb ik geen verstand, dus ik vraag het net even na bij de collega's van de FC Tostrams. Ja, dit is heel eng, is wat enige dat ik te horen krijg: test van bodem € 2,98 is nu gaande. Voorzichtig dus. Of juist niet, want de koers kan maar zo weer in een wervelstorm geraken.

 


Update 16:15 uur: Sprookjesboek Facebook

Alsof het niks is. Facebook zet vandaag gewoon een all time high neer op $ 216,61, voorafgaand aan de Q2's om 22:00 uur. Het hele (Cambridge Analytics) dataschandaal dit voorjaar - goed zichtbaar in de grafiek - is volledig uit de koers gelopen. Gelet op de winst van Alphabet maandag zitten ook die cijfers wel goed?

Net als Google is ook Facebook vooral afhankelijk van advertentie-inkomsten en die knalden maandag de koers van Alphabet door het dak.


Is dit de trigger voor de stijging vandaag? Het bedrijf zet voorzichtig voet aan wal in China, waar ze nu nog volledig afwezig is. Toeval, of een teken van zelfvertrouwen (gelet op die Q2 straks) dat Facebook dit uitgerekend vandaag bekend maakt? Dat is speculatie.

 

Deze waarderingsgrafiek gaf ik u zondag al. Wat een plaatje. Alles loopt keurig en regelmatig hand-in-hand op, op de waardering na. Hoe fraai wilt u het hebben? Dit doet eerder denken aan een degelijk dividendaandeel met een zeer voorspelbare business dan een groeifonds in een vechtmarkt.  

Eigenlijk mist alleen een mooi dividend. Wie weet ooit eens. Al met al is dit een aandeel dat zowel in een opportunistische, hoogrisico handelarenporto past, als een - als daar plek voor is - superdefensief pensioenfonds, door de voorspelbaarheid van de resultaten. U ziet:

  • Oranje: koers
  • Blauw: 12 maands verwachte winst per aandeel
  • Groen: 12 maands verwachte omzet per aandeel
  • Paars: 12 maands verwachte koerswinstverhouding


Voor wie zin heeft om de cijfers te dobbelen, heb ik net als bij Alpabet maandag de zevendaagse koersreacties (onderaan, klik voor groot) op voorgaande cijfers. Klikken voor groot en betreden op eigen risico.

 


Update 14:20 uur: Oh, die centrale banken deel 785

Morgen is het weer zo ver, ECB-rentebesluitje. Vult u maar vast UNCH (unchanged) in uw excelletjes in. Het verhaal kent u verder. eind dit jaar stopt de bank met obligaties opkopen en dan zou over een precies een jaar een eerste renteverhoging moeten volgen. Stay tuned dus nog een jaartje (?).

 

Hier is een mogelijk reuringonderwerp voor morgen. Inderdaad, het blijft vreemd dat in tijden van hoogconjunctuur... Vult u het verder zelf maar in. Als het om centrale banken gaat zit niemand om een mening verlegen.

 

Sommige bronnen melden morgen, maar in de agenda van de Bank of Japan (BoJ) staat dat er pas maandag een rentebesluit is. De bank zou ook voor een minder zware stimulering kiezen volgens de geruchten, ofwel een reden waarom de Japanse en daarmee ook de VS rentes opliepen (zeg maar soort carry trade)

Kortom, wie dat wil kan weer los op de centrale banken, want de Fed deugt natuurlijk ook niet, de SNB zijn een stelletje gouddieven en bij de BoE zijn ze ook niet goed snik. Toch? Ik zou zeggen, wees een beetje voorzichtig met meningen over centrale banken. Het kan zich tegen u keren én veel rendement kosten.

Herkent u zich hierin? U hoeft het alleen u zelf eerlijk te bekennen. Vooral als u in 2008 ook vol op het orgel ging toen de centrale banken startten met monetaire stimulering. Niet doen, daar gaan de koersen nog verder van dalen, klonk het toen in koor. OK, dat deden ze nog even, maar vanaf maart 2009 was het omhoog.    

 

Nog iets, toen na de beurskrach in 1929 de wereldeconomie weg zonk in de abyss, zaten de centrale banken op hun handen. Dat hebben ze geweten... Tijdens de kredietcrisis deden ze álles en was het weer niet goed. De geschiedenis gaat niet leren of ze zo een Great Depression 2.0 hebben afgewend.

De geschiedenis leert wat mij betreft wel dat we niet te snel moeten oordelen over het beleid van centrale banken. 

 


Update 12:30 uur: RIP

Addio Sergio:

 

Zijn portret of misschien wel standbeeld krijgt vast een prominente plek op HQ Fiat Chrysler. In 2004 werd hij CEO van Fiat en was hij de drijvende kracht achter de fusie met Chrysler. Dat heeft zeer goed uitgepakt. Ik vergelijk het fonds herbelegd met de Amerikaanse en Europese auto-industrie. 

Hier de daggrafiek, dit is wat u noemt een halfstokpatroon.

Excuses, ik heb letterlijk maar half opgelet. Er is meer nieuws...

 

Lieve help, het houdt niet op vandaag:

 

 


Update 12:00 uur: En toen was er Boeing

Wacht even, klinkt daar gemor?

 

Eigenlijk heeft Bart wel gelijk. Boeing is zeker niet de grootste - het fonds is maar $ 208 miljard waard - maar momenteel wel het belangrijkste aandeel ter wereld. Dat zit zo. De vliegtuigbouwer is inderdaad nu het zwaarst wegende aandeel in de Dow Jones, wat in feite de billboard index van Wall Street is.

De financiële wereld werkt niet met deze ongewogen stockpickers index, die is er louter voor de show. Wij denken in S&P 500, Nasdaq Composite, Nasdaq 100 en eventueel nog Russell 2000 termen. Wel is voor het grote publiek de Dow Jones Industrial Average zoals die voluit heet dé beursindex.

Wall Street Journal bepaalt de dertig fondsen en wijzigt onregelmatig. Een paar weken geleden was het nog raak: oudste Dow Jones meubelstuk General Electric werd er bij kop en kont uit gegooid ten faveure van Walgreens Boots Alliance. De foto boven dit stukje is een Boeing met een GE motor, maar dit terzijde. 

Van ieder fonds gaat er één aandeel in de Dow Jones en wie de hoogste koers heeft, heeft meteen de grootste weging. Marktwaarde doet er niet toe. Wat dat betreft is Apple de grootste, met $ 948 miljard. Momenteel zien die koersen er zo uit. Wie zei ook weer Goldman Sachs rules the world? :-)


Over naar die cijfers straks van Boeing. Dit is de verwachting voor Q2, alsof het niks is zeg:

  • Winst per aandeel: $ 2,18 
  • Omzet: $ 52,34 miljard

De reden dat Boeing het zwaarstgewicht is, is dat het een enorme rally heeft doorgemaakt. Is dat terecht (wat dat ook maar moge zijn) of niet? Ik laat Datastream maar draaien met de verwachtingen:

  • Oranje: koers
  • Blauw: 12 maands verwachte winst per aandeel
  • Groen: 12 maands verwachte omzet per aandeel
  • Paars: 12 maands verwachte koerswinstverhouding 

U ziet dat die koersexplosie niet op louter lucht is gebaseerd, winst- en omzetverwachtingen ontploffen bijna net zo hard. Bijna. Want u ziet de waardering oplopen, hoewel die de laatste maanden is afgekomen naar nu 21 keer de verwachte winst. Dat is duur voor conjunctuurgevoelige manufacturing.

Of het tè duur is, leest u straks wellicht aan outlook, orderboek en de pre-market koersen af.


Kijk ik ook nog even bij de grote concurrent, Airbus. Verhip, een vergelijkbare grafiek en net zo duur.

 


Update 09:30 uur: ASMI en de winst

ASMI schept hoge verwachtingen voor de tweede jaarhelft en dat zal beleggers blij maken. De riante cashpositie, die wordt gebruikt om aandeelhouders in de watten te leggen, ondersteunt de koers.

Aldus Paul in zijn ASMI-verhaal over de Q2's. Boos noch blij, de koers reageert lauw op de cijfers, die zowel goed als teleurstellend zijn. De outlook, superdividend en aandeleninkoop zijn de aantrekkelijkste aspecten aan het aandeel.

 

Hier zijn ze nog even:


ASMI boekte minder winst in Q2. Als ik Datastream laat draaien, dan zie ik dat de winst een structureel probleem is. De verwachtingen zijn niet vooruit te branden en daarmee wordt het aandeel met de stijging steeds duurder, iets wat bijvoorbeeld bij ASML veel minder het geval is. Besi is een ongeleid projectiel. 

  • Oranje: koers
  • Blauw: 12 maands verwachte winst per aandeel
  • Groen: 12 maands verwachte omzet per aandeel
  • Paars: 12 maands verwachte koerswinstverhouding


Is weer een wat anders, moet u maar denken. Bij de meeste chippers moet u het namelijk puur van de koerswinst, de fantasie en de hoop op meer hebben. Bij ons ASML, ASMI en Besi krijgt u boter bij de vis. Superdividenden, gewone dividenden, aandeleninkoop en per saldo ook nog dikke koersstijgingen.

Wat willen we nog meer? Eigenlijk wel heel Hollands. Sinds de Gouden Eeuw zijn we vooral een renteniers- en hoogdividendland tenslotte. En dat tikt aan. 

 

Dit zijn de actuele dividendrendementen:

  • ASML: 0,8%
  • ASMI: 1,6%
  • Besi: 10,3%
  • Nasdaq 100: 0,9% 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 25 juli 2018 11:32
    Vuistregel is dat na 30jr beleggen driekwart vermogen uit dividend komt en kwart uit koerswinst. #AEX laat zien dat t aardig klopt. Herbeleggingsindex deed gisteren exact 1900 (nog niet in deze maandgrafiek) en prijsindex op 573.....

    GEWELDIG waar je iedere keer die wijsheden vandaan haalt en publiceert. Uiteraard had je het aan de grafieken ( inclusief dividend) die je regelmatig publiceert en over een lange periode lopen ( 40 jaar ) al kunnen constateren.

    En voor de fijnproevers en optimaliseerders: Als je het nu zo in elkaar steekt dat de dividendbelasting zo laag mogelijk of niks is en als je het nu zo in elkaar steekt dat dat de Vermogensrendementsheffing van 1,65 procent naar 0 herleid wordt en als je uiterst kritisch bent met het uitzoeken van je bankier/ broker..... dan kom je nog heel wat stappen verder.

    Gisteren schreef ik dat al in de dagblog 24 juli van Arend Jan, maar na 24 uur is dat allemaal eigenlijk " verdwenen" bij IEX. Dat ligt dus niet aan de schrijvers, maar aan de lay-out van IEX.

    Tenslotte: Chinezen zouden naar Ageas kijken waardoor de koersopstoot. Zie websites De Tijd. Wellicht kunnen de Chinezen ook eens naar Aegon kijken? Ik pak er wat Aegons bij.

    Peter
  2. [verwijderd] 25 juli 2018 11:56
    Rammelt hier altijd van de reacties, nu even niet. Te warm, of er worden tactische zaken in de portefeuille onderzocht?.. Maargoed, hoezeer je ook met cijfertjes aan de slag gaat, daar ligt niet het antwoord voor het/je aandeel. Da's meer een getallen ding, het getal wat staat voor prijs.. Je suf rekenen met dit warme weer is niet goed voor de gezondheid, maar doe wat je niet laten kunt...
  3. Brulboei 25 juli 2018 12:56
    "..oudste Dow Jones meubelstuk General Electric werd er bij kop en kont uit gegooid ten faveure van Walgreens Boots Alliance. De foto boven dit stukje is een Boeing met een GE motor, maar dit terzijde"
    Ja, dat wordt een wat-als bij de klanten van Boeing => je kunt momenteel kiezen uit 3 merken motoren die je onder zo'n Boeing kunt hangen:

    - Rolls Royce (Brexit gevoelig?)
    - General Electric
    - Pratt & Whitney (bij KLM-ers ook wel bekend als "pruttel & wil nie")

    Kennelijk heeft Boeing te weinig machines met GE motoren verkocht...
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links