Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IBA: Management blijft zitten

IBA: Management blijft zitten

Het Belgische IBA laat sinds de start van dit nieuwe beursjaar een uiterst volatiel koersverloop zien. Wat heet: intraday koersbewegingen van 10-15% zijn al meermalen voorgekomen. De markt lijkt moeite te hebben met een juiste pricing van het aandeel.

Concurrentie neemt toe

IBA is wereldmarktleider op het gebied van de protontherapiesystemen. Een uiterst efficiënte manier met een hoge mate van precisie van het behandelen van kanker waarbij de schade aan het naastliggende, gezonde weefsel tot het minimum beperkt blijft. 

Het bedrijf ondervindt weliswaar toenemende concurrentie van met name Varian Medical, die na jaren vergeefs proberen nu toch protontherapiesystemen heeft ontwikkeld die wat meer in de buurt weten te komen van de systemen van IBA.

Het grootste struikelblok bij IBA vormt echter niet de concurrentie van Varian, daar is IBA als wereldmarktleider wel tegen opgewassen. De penetratiegraad van de protonsystemen is bovendien nog relatief laag: de koek is groot genoeg om te delen.

Falend management

Het grootste probleem bij IBA is het management. Bij de tegenvallende Q3 cijfers heeft dat management de gok genomen dat het, we praten over medio november, nog drie á vier systemen in 2017 zou verkopen.

Dat was gezien de complexe systemen, de moeizame langdurige onderhandelingen met ziekenhuizen en het pittige prijskaartje van de apparatuur niet reëel.

Die onverantwoorde gok is ervoor verantwoordelijk geweest dat de markt het vertrouwen in het management volledig kwijt is geraakt: vier winstwaarschuwingen binnen één jaar is echt teveel van het goede. De door de Beleggersdesk verwachte vierde winstwaarschuwing zorgde dan ook voor een forse terugval van initieel 25%.

De terugval van circa €25 tot €19 vormde aanleiding het aandeel op kopen te zetten. Dit op basis van de kwaliteiten van de IBA-systemen, de sterke marktpositie en de (langjarige) gunstige vooruitzichten.

Maar niet alleen dat: de vierde winstwaarschuwing zou ook personele consequenties moeten hebben gehad. Oftewel: het management had de eer aan zichzelf moeten houden en na de desastreus uitgepakte gok op moeten stappen. Dat laatste is niet gebeurd en voor zover wij nu kunnen inschatten, is het management ook niet van plan (vrijwillig) op te stappen.

Speculatief koersherstel

IBA is koersmatig deels hersteld van de koersval van vorige week, in weerwil van het zitten blijven van het falend management. Natuurlijk is het zo dat IBA de komende periode de verwachte vier systemen alsnog kan weten te slijten: dat zal nog moeten blijken. Dit zou het vertrouwen deels herstellen, maar dit zal het verlies van vertrouwen van de markt in het management van IBA niet repareren.

Premium leden die de "pech" hadden IBA te hebben gekocht op de vrijdag van de winstwaarschuwing tussen de €19 en €19,50 kijken nu tegen een koerswinst aan van 15 á 18%. Geluksvogels die pas maandag instapten, konden IBA kopen rond de €18 en staan op een winst van meer dan 25%. 

Meer informatie over IEX Premium  

Het krachtige koersherstel bij IBA is fraai, maar vooral speculatief. De twee belangrijkste triggers voor een duurzaam koersherstel zijn nog niet opgetreden: alsnog de gewraakte orders binnen halen en een management wat opstapt.

IBA heeft prachtige systemen, geldt zeker als overnamekandidaat (Philips, Siemens), maar het bedrijf dient op zijn eigen merites te worden beoordeeld en niet op basis van een overnamekoers.

Disclaimer: Crum heeft geen positie in bovenvermeld fonds.


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 15:00 Ingaan of niet op het bod op de Rabobank Certificaten?
  2. 10:45 Moeten banken meer eigen vermogen aanhouden?
  3. 15 apr Heeft schuldenvrij aandeel Holland Colours potentieel? 2

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Rubicon 18 januari 2018 12:32
    Op zich was dit best een goede tip die zich flink heeft uitbetaald.
    Maar niet meer dan dat; leuk voor een kort ritje.

    Het is absoluut terecht dat het koersherstel is aangegrepen om het advies flink neerwaarts bij te stellen, gezien de kwaliteit van het betreffende management. Daarmee diskwalificeert de onderneming zich helaas als serieus beleggingsitem. Op zich jammer, want het brengt een mooi product voort.
  2. forum rang 6 haas 18 januari 2018 13:22
    ach ik vergis mij ook weleens: wil nog niet zeggen dat de verkoop stil komt de liggen :)

    en ik maar denken Crum ? u was ook op Inveztor destijds ?
    Nou ik ben veelal bekend met de aandelen BE en DU en FR door studie van mijzelf
    dus IBA zit ik al in vanaf 6 tot 50+ en nu 2x (van 20 nr 28) en nu vanaf 16 er in tot ik denk 38.00 in 24 mnd .............

    NB: wat velen NIET weten: IBA is 1 van de weinige BE fondsen met Turbooooooooooos:)

    PS: ik lees eigenlijk nooit artikelen op IEX. en reageren al helemaal niet : maar is wel 'n feestnummer op de BE beurs
  3. forum rang 7 ffff 18 januari 2018 13:45
    Haas: Aantal posts 17000....

    Daar moet je vanaf 2000 toch heel wat voor af gelezen hebben op IEX. En dan ook nog 17000 maal reageren.

    Ik lees de laatste tijd steeds meer onzin in de reacties op artikelen van IEX: Ik lees eigenlijk nooit iets op IEX, schrijft Haas.

    Hoe kun je toch zulke nonsens posten!!!!!

    Peter

    IBA vanaf de IPO gehad en enkele jaren geleden verkocht, maar nog steeds gevolgd..... Tja, momenteel puur een gokfonds volledig meegaand met de huidige biotech-hype op de beurzen en zeker op de beurs van Brussel.

  4. jeff_cassius 18 januari 2018 13:52
    Vreemde advieswijziging! Twee weken terug een koopadvies geven met de opmerking "IBA is koopwaardig rond de €19 á €19,50 in afwachting van betere tijden".
    De betere tijden zijn nu al voorbij.....?
    Dat falende management zat er op 5 januari ook al en de vermelde concurrentie is ook niet anders geworden.
    Nou ja, iedereen maakt wel eens een voutje.
  5. forum rang 6 haas 18 januari 2018 14:13
    quote:

    ffff schreef op 18 januari 2018 13:45:

    Haas: Aantal posts 17000....

    Daar moet je vanaf 2000 toch heel wat voor af gelezen hebben op IEX. En dan ook nog 17000 maal reageren.

    Ik lees de laatste tijd steeds meer onzin in de reacties op artikelen van IEX: Ik lees eigenlijk nooit iets op IEX, schrijft Haas.

    Hoe kun je toch zulke nonsens posten!!!!!

    Peter

    IBA vanaf de IPO gehad en enkele jaren geleden verkocht, maar nog steeds gevolgd..... Tja, momenteel puur een gokfonds volledig meegaand met de huidige biotech-hype op de beurzen en zeker op de beurs van Brussel.

    Lees nu eens wat ik typ in mijn PS: lezen van artikels op IEX !!( zoiets als Crum schrijft etc.)

    mijn beste 4x f: dat zijn postings op de KK. Én Van 2009-2011 op grondstoffen dat zijn tussendoortjes als ik elke dag de Financieel Markten bestudeer(Lees: koop en verkoop)! even beetje wegtypen:)
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links