Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Conduitfailliet

Hoewel dagelijks nieuwe namen opduiken van financiële instellingen die besmet zijn met het subprime-virus, melden de meeste banken en verzekeraars dat hun exposure afwezig of beperkt is. Niettemin is het vertrouwen weg.

Het is duidelijk dat er wel het een en ander moet gebeuren om de transparantie te vergroten en het toezicht te verbeteren. Dat zal de groei van de banken en verzekeraars de komende jaren behoorlijk kunnen belemmeren

Na IKB bleek afgelopen vrijdag ook een tweede Duitse semi-overheidsspaarbank, Sachsen LB, in de problemen te komen met beleggingen in Amerikaanse hypotheken.

Sachsen LB moest met een speciale kredietlijn van circa 17,3 miljard euro door andere (staats)banken gered worden. Sachsen LB had net als IKB een zogenaamde conduit gebruikt.

Grote vragen
Een conduit is een constructie met een speciale onderneming die geld aantrok op de geldmarkt door uitgifte van commercial paper (verhandelbare schuldtitels met een looptijd van minder dan één jaar) om daar beleggingen mee te financieren. Het zijn constructies met bedrijven die buiten de balans worden gehouden van de bank die erachter zit.

Deze werkwijze heeft de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. De banken achter de conduits konden profiteren van de beheerprovisies en de boekwinsten. Nu moeten ze echter zelf opdraaien voor de financiering, omdat de geldmarkt verstopt zit en zij de gegarandeerde bankfinanciering moeten nakomen.

Het benodigde krediet is dan ineens groter dan het eigen vermogen van die banken. Dit alles roept grote vragen op. Waarom hebben de banken deze conduits gecreëerd? Natuurlijk om hun balans op te poetsen. Als ze zelf deze beleggingen hadden gedaan, dan had dat gevolgen voor de solvabiliteit.

Hun eigen financiering zou hierdoor moeilijker worden en de groeimogelijkheden in andere sectoren van de kredietverlening en andere bankactiviteiten beperkter. De afgelopen jaren hebben banken wel meer constructies gecreëerd om hun balans schoon te vegen.

Andere constructies
Zo hebben ze bijvoorbeeld gestructureerde producten, CDO's en CMS-leningen uitgegeven, waarvoor in een aantal gevallen een Special Purpose Vehicle (SPV), is opgericht. De banken verkochten hun kredieten door aan deze SPV die er in samenwerking met investment banks obligatiepakketjes van maakte.

Deze obligaties werden vervolgens doorgeplaatst naar eindbeleggers. Zo werden zelfs particuliere beleggers gelokt door een hogere rentevergoeding voor de eerste twee jaar van de looptijd. Het probleem hiervan was dat veel beleggers geen oog hadden voor de mechanismen die de waardering en de rentevergoeding voor de rest van de looptijd bepaalden.

Bij SPV's wordt uiteindelijk ook het kredietrisico doorgeplaatst naar andere eindbeleggers. De conduits zijn zelf eindbelegger en zo zit het kredietrisico bij hen nog steeds in de boeken. Deze securitization (verpakking in effecten) is niet iets van de laatste jaren, maar is een trend die al in de jaren tachtig is ontstaan.

Doorgeefspel
Het was een gevolg van deregulering, een grotere mobiliteit van het internationale kapitaal- en geldmarktverkeer en van nieuwe technologie. Banken vegen zo hun eigen balans schoon en ze kunnen met de doorverkoop van kredieten weer financieringen verstrekken in andere segmenten.

Zolang ze een deel van de provisie opstrijken profiteren ze ervan. De SPV's werden ook wel opgericht omdat ze een hogere kredietstatus, een hogere rating van de kredietbeoordelaars Standard & Poor's, Moody's en Fitch voor konden verkrijgen. Soms hoger dan hun eigen rapportcijfer.

En dat vergemakkelijkt dan weer de doorplaatsing, het doorgeefspelletje. Als een Duitse conduit belegt in Amerikaanse subprime-hypotheekobligaties en dit financiert met de uitgifte van geldmarktpapier, dan is er een mismatch in de looptijden van aangetrokken en uitgezette gelden. En er is ook sprake van valutarisico.

Weinig transparant
Deze risico's zullen wel zijn afgedekt met derivatentransacties, met allerlei opties en futures. Kleine winstmarges worden ook nog eens opgeblazen door er een extra hefboom, extra leverage in te zetten door de financiering met vreemd vermogen. Maar uit de gang van zaken op de geldmarkt blijkt dat er geen perfect hedge, geen 100% goede afdekking is.

Gevolg van een en ander is wel dat de transparantie ver te zoeken is. Niemand weet bij wie het zit en waar precies de risico's zitten. De off-balance-sheet-activiteiten blijken toch wel verplichtingen op te leveren voor de banken die erachter zitten.

Die zijn soms wel vermeld in de kleine lettertjes en in de toelichting op de balans en de jaarrekening, maar iedereen heeft er hard aan meegewerkt om elkaar voor de gek te houden. Met iedereen bedoel ik banken, risicomanagers, accountants, kredietbeoordelaars en centrale banken die toezicht uitoefenen op het bankwezen. Desalniettemin meen ik dat er voor beleggers kansrijke mogelijkheden zitten in de aandelen van banken en verzekeraars.

Groeidrempel
De sector is door beleggers al hard afgestraft en de geringe groei lijkt al behoorlijk in de waarderingen te zijn verdisconteerd. Niemand weet waar de exposure zit, maar beleggers en markten kunnen ook overdrijven. Het is juist de paradox van de financiële markten van dit moment.

Vanwege het doorgeefspelletje vindt er ook een goede spreiding van het risico plaats over een groot aantal financiële instellingen, maar zo is er dus ook een groot aantal partijen betrokken en dat jaagt de financiële markten momenteel vrees aan.

Mijn beleggingsmodellen geven aan dat de groeidrempel voor een aantal financiële instellingen de komende jaren zeer laag is. Tot mijn favorieten behoren:

  • Allianz,
  • ING,
  • Fortis,
  • Merrill Lynch,
  • Münchener Rückversicherung,
  • Royal Bank of Scotland,
  • Swiss Re.


    Wim Zwanenburg is beleggingstrateeg bij Degroof Vermogensbeheer. Hij schrijft regelmatig voor verschillende websites. Dit artikel is een persoonlijke mening. Eventuele adviezen en ideeën hierin zijn vrijblijvend en aan deze opinies kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggingsresultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Controleer of de inhoud voor u specifiek bruikbaar is, mocht u deze willen toepassen. Beoordeel of voorgenomen transacties passen binnen uw risicoprofiel. Neem daarvoor contact op met uw bank en beleggingsadviseur. De posities van de schrijver en die van cliënten van Degroof Vermogensbeheer N.V. worden voor zover mogelijk steeds vermeld.

    De aandelen van de met name genoemde financiële instellingen in de laatste alinea komen voor in de portefeuilles van cliënten van Degroof Vermogensbeheer. De auteur heeft posities in ING en Münchener Rückversicherung in zijn privé-portefeuille.
    Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.



  • Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. De beloning van Zwanenburg staat direct noch indirect in relatie tot de aanbevelingen in deze publicatie. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. De besproken aandelen kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico. Klik hier voor de uitgebreide disclaimer.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Wim Zwanenburg

    Wim Zwanenburg is beleggingstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Na zijn studie Economie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam was hij enkele jaren werkzaam in diverse beleggingsfuncties bij ABN Amro en Mees Pierson. Op BNR Nieuwsradio is hij regelmatig te beluisteren met commentaren op Amerikaanse IT-aa...

    Meer over Wim Zwanenburg

    Recente artikelen van Wim Zwanenburg

    1. jun '14 Sweet Sanofi 1
    2. apr '14 Ali-Big-baba 9
    3. mrt '14 Is Priceline te prijzig?

    Gerelateerd

    Reacties

    8 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 22 augustus 2007 12:17
      U schrijft o.m.:

      "Mijn beleggingsmodellen geven aan dat de groeidrempel voor een aantal financiële instellingen de komende jaren zeer laag is. Tot mijn favorieten behoren:

      Allianz,
      ING,
      Fortis,
      Merrill Lynch,
      Münchener Rückversicherung,
      Royal Bank of Scotland,
      Swiss Re.".

      Ik neem aan, dat u dan bedoelt, dat bij voorbeeld Fortis een lage groeidrempel ergo kans op (forse) groei heeft?
    2. Wim Zwanenburg 22 augustus 2007 13:49
      quote:

      twosisters schreef:

      U schrijft o.m.:

      "Mijn beleggingsmodellen geven aan dat de groeidrempel voor een aantal financiële instellingen de komende jaren zeer laag is.

      Ik neem aan, dat u dan bedoelt, dat bij voorbeeld Fortis een lage groeidrempel ergo kans op (forse) groei heeft?
      Met een lage groeidrempel bedoel ik dat de groei van bijv. Fortis niet eens zo hoog hoeft te zijn om een aankoop tegen huidige koersen te rechtvaardigen. In onze modellen hebben we het dan vooral over de groei vanaf jaar 2 tot en met jaar 10. In die modellen gaan we verder uit van consensus (gemiddelde) taxaties voor jaar 1 en jaar 2. Analisten gaan gemiddeld uit van 6 à 7 procent. Dat lijkt ons wel haalbaar, maar de drempel is volgens onze berekeningen op huidige koersen maar zo'n 2 à 3 procent. Dus zelfs rekening houdend met een lagere groei is Fortis nog koopwaardig. Dat behoeft dus niet per sé een forse groei te zijn. Idem dito voor de andere genoemde aandelen.
    3. forum rang 6 marique 22 augustus 2007 15:51
      quote:

      Redactie IEX.nl schreef:

      Wim Zwanenburg - 22 aug; 11:45 uur

      >>>
      De banken achter de conduits konden profiteren van de beheerprovisies en de boekwinsten. Nu moeten ze echter zelf opdraaien voor de financiering, omdat de geldmarkt verstopt zit en zij de gegarandeerde bankfinanciering moeten nakomen.
      Het benodigde krediet is dan ineens groter dan het eigen vermogen van die banken.
      <<<
      Heer Zwanenburg,
      Ik begrijp hieruit dat de banken tot nu toe baten hebben kunnen opschroeven zonder dat daar vergelijkenderwijs meer vermogen op de balans (ter dekking) voor nodig was.

      Ik heb even gekeken naar de verhouding baten/totaal vermogen van de AEX-financials. Bij ALLE vier is dit kengetal in '06 lager dan in voorgaande jaren.

      Zie ik iets over het hoofd?

      vrgr
      marique
    8 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links