Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

KoPeN?

Volgens The Wall Street Journal heeft Telefónica wéér interesse in KPN. Hoewel de Spaanse telecom het gerucht al heeft ontkend, lijkt het mij handig om proberen te bepalen wat de onderneming kan betalen. Je weet maar nooit…

In mei 2000 toonde Telefónica ook al interesse in KPN en ze bevestigde dit toen ook. Het Japanse Docomo zou toen ook belangstelling hebben. Nu is het belangrijk om te weten is dat er in de laatste tijd regelmatig geruchten zijn over Telefónica.

Vorige week nog gonsde het nog dat de Spanjaarden wilden fuseren met Telecom Italia. Waar gaat het dit keer over met KPN? De combinatie tussen de beide bedrijven is interessant.

Zo heeft Telefónica nauwelijks tot geen posities in de markten van KPN en vice versa. Beiden bedrijven kennen elkaar uit het verleden, ze zaten beiden in Unisource en zijn beide aanbieders van i-mode.

Maatje groter
Het nadeel van nauwelijks overlap is dat de synergie-effecten dan ook beperkt zijn. Bij de eerdere besprekingen ging het om een ruil verhouding gaan van 60 (Telefónica) - 40 (KPN). Als ik de marktwaarde van vandaag vergelijk, is Telefonica een maatje groter. Zonder overnamepremie komt een eventuele ruilverhouding op 80 - 20 uit.

Laat ik daarom maar uitgaan van een gewone overname van KPN door Telefónica. Ik heb weer een tabel opgesteld aan de hand van een relatief eenvoudig model. De aannames zijn relatief eenvoudig en een aantal zaken heb ik grof ingeschat. Niets weerhoudt u er natuurlijk van om zelf betere aannames te doen.

9,33 à 9,70 euro per aandeel?
Zo ga ik er vanuit dat er sprake is van 500 miljoen euro aan synergieën, volledig te behalen in 2007. Ik houd geen rekening met additionele kosten die met zo'n transactie gepaard gaan en ik laat voor het gemak eenmalige herstructureringskosten buitenbeschouwing in mijn berekening van de waardering. Dat doet de markt namelijk ook…

Percentage overnameprijs bijgeleend
0%
25%
50%
75%
Premie
5%
0%
9%
19%
32%
10%
-2%
7%
18%
31%
15%
-3%
6%
17%
30%
20%
-4%
5%
16%
30%
25%
-6%
3%
15%
29%
30%
-7%
2%
14%
28%
Impact op winst per aandeel Telefónica in 2007

Uit de tabel blijkt dat lenen met de huidige rentepercentages goedkoop is. Als Telefónica veel leent voor een overname heeft dit een gunstige impact op haar winst per aandeel. Stel dat het tot een transactie komt. Mij lijkt mij een premie van 25 à 30% met een extra leverage (hefboomeffect) van 25 à 50% het meest waarschijnlijke.

Kortom, dit betekent een bod van 9,33 à 9,70 euro per aandeel KPN, wat overeenkomt met veertien à 14,5 keer de winst voor 2006.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Ron Belt is corporate finance-adviseur en voormalig technologie-analist bij ABN Amro. Als echte beroepsdeformant houdt Belt een groot aantal spreadsheets bij over allerlei beursgenoteerde ondernemingen. Op moment van publicatie heeft Belt geen positie in KPN en Telefónica. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Belt heeft op het moment van publicatie geen positie in genoemde fondsen. Uw reactie is welkom op belt@iex.nl.

Ron Belt is corporate finance-adviseur en voormalig technologie-analist bij ABN Amro. Als echte beroepsdeformant houdt Belt een groot aantal spreadsheets bij over allerlei beursgenoteerde ondernemingen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Ron Belt

Ron Belt is corporate finance adviseur. Daarvoor was hij, tot 2000, toonaangevend technologie-analist bij ABN Amro en één van de oprichters, samen met Frans van Schaik en Corneille Kouwenberg, van GO Capital. Als echte beroepsdeformant blijft Ron zich, naast zijn advieswerkzaamheden, ook bezig houden met allerlei analistenkwe...

Meer over Ron Belt

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links