Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Wapenstilstand

De impasse aan het Europese aandelenfront houdt aan. Gisteren viel het koersverloop van de AEX ook binnen de gedefinieerde grenzen tussen 370 en 366. Mijn opmerking dat de fluctuaties, ondanks de vorming van de reversal day, nog steeds zijwaarts zijn, klopte zodoende.

Voor vandaag houd ik weer dezelfde grenzen aan voor de Amsterdamse hoofdgraadmeter en wacht ik rustig op het moment dat de aandelenmarkt een nieuwe richting kiest.

Rest mij niets ander dan ter opfrissing van het geheugen u nog even de steunen, weerstanden en richtpunten te geven:

  • Boven 370 lijkt voor de AEX de weg geplaveid te zijn tot aan 378,
  • Onder 366 ontstaat voor de index verdere neerwaartse ruimte tot 356.

    AEX
    KT
    MLT
    LT
    Trend
    Zijwaarts
    Opwaarts
    Opwaarts
    Steun(en)
    366
    356
    340
    Weerstand(en)
    370
    398
    440

    MLT en LT Visies AEX

    Eurostoxx 50: Trend intact
    De pan-Europese Eurostoxx 50 kwam gisteren ook niet of nauwelijks van haar plaats. Aan de onderkant lijkt de eerste steunzone zich op te houden rond 3025. Naar boven toe merk ik de meest recente top op 3065 aan als richtpunt. Let wel, ik denk niet dat deze piek sterke weerstand biedt. De trendmatige, opwaartse beweging is daarmee intact.

    Eni: 20,55 euro
    De grafiek van Eni straalt al jaren kracht uit. In het laatste kwartaal van vorig jaar maakte de opwaartse trend even plaats voor een zijwaartse beweging, maar begin februari beëindigde de koers deze consolidatiefase. De stijging tot boven de zone 18,80 euro lijkt het startsignaal te zijn voor een voortzetting van de langere termijn opwaartse trend.

    De zwakte in de afgelopen dagen bestempel ik in het licht van de uitbraak als de pullback naar het ontsnappingsniveau. Nu deze uitbraak gisteren succesvol lijkt te zijn afgesloten, houd ik in de komende periode rekening met hogere koersen. De consolidatiefase aan het einde van 2004 kan ik omschrijven als een ascending triangle.

    Dit patroon leent zich voor de berekening van een volgend richtpunt en in het venster van mijn rekenmachine verschijnt een koersdoel van 20,55 euro.

    Telefónica: 15,25 euro
    Na de vorming van een dubbele bodem formatie halverwege 2004, ontwikkelde Telefónica een mooie, opwaartse trend. In december en januari kwam deze beweging tot rust, maar de koersontwikkeling van de laatste dagen duidt erop dat beleggers nog steeds vol vertrouwen zijn. Deze euforie tilde de koers uit tot boven de horizontale barrière rond 14,10 euro.

    Een voortzetting van trendmatige beweging sinds augustus is daarmee het meest waarschijnlijke scenario. Het volgende richtpunt voor Telefónica lijkt zich rond 15,25 euro op te houden. Dit richtpunt baseer ik op de toppen van eind 2001. De verdere opwaartse ruimte ontleen ik ook aan het koerspatroon dat zich sinds half december in de grafiek aftekent.


    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

    Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Fortis en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op nikken@iex.nl.

  • Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

    Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Geert-Jan Nikken

    Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

    Meer over Geert-Jan Nikken

    Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

    1. apr '07 TA: Adieu 168
    2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
    3. mrt '07 TA: Verrassing 271

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links