Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Donkere dagen

Gisteren schreef ik dat voor deze week mijn stappenplan voor de AEX 342, 336 en 332 is. Naar boven toe ligt het eerste mijnenveld op 346. Tijdens de eerste handelsdag van deze week werd wederom duidelijk dat momenteel de weg omhoog bezaaid ligt met voetangels.

De aspiratie van de stieren om de index tot boven 346 uit te tillen, werd gisteren tegen het slot wederom de kop ingedrukt en deze draai van de index lijkt de weg vrij te maken voor de eerste stap van mijn stappenplan.

Die behelst een frontale aanval op de zone 342. Nee, ik denk niet alleen dat deze zone aan een pittige test wordt onderworpen. Gelet op mijn scenario voor deze week ga ik er van uit dat het slechts een kwestie van tijd is, voordat de index onder dit niveau zakt.

De AEX beschikt momenteel eenvoudigweg over onvoldoende veerkracht om de verkoopdruk van de beren op te vangen. Dit impliceert natuurlijk een daling tot onder 342 en dit betekent weer dat de Amsterdamse hoofdgraadmeter kan beginnen aan de tweede stap uit mijn plan: een val naar 336.

Telecom Italia: 2,72 euro
Gisteren keek ik naar KPN (zie KPN: 6,15 euro), maar de Nederlandse telecom staat in Europa niet alleen als het gaat om weinig rooskleurige vooruitzichten. Een groot aantal spelers tonen vanuit technisch oogpunt verzwakking. Een voorbeeld isTelecom Italia, dat sinds half augustus een gestage opwaartse trend liet zien.

Zo’n twee weken geleden kende deze stijging zelfs euforie. Zoals al zo vaak in het verleden bleek, is dat vaak het einde van de beweging. Deze wijsheid lijkt ook voor Telecom Italia opgeld te doen. De groeiende negatieve divergentie die sinds half november is ontstaan, waarschuwt ook nog eens voor een onderbreking van de stijging.

Het eerste richtpunt is de zone van de oude horizontale weerstand, die ik baseer op een aantal toppen in de zone 2,72 euro.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Fortis en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

  1. apr '07 TA: Adieu 168
  2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
  3. mrt '07 TA: Verrassing 271

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links