Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zoek de groei

Hoe vindt u de beste groeiaandelen?

Als contrair belegger zie ik juist kansen waar velen zich laten afschrikken door emotie en sentiment. Ik profiteer van het feit dat op momenten dat iedereen angstig is, beleggers de risico’s vaak te hoog inschatten. Ook profiteer ik van de stijging bij aandelen waar beleggers de potentie nog niet van (h)erkennen.

Ik ben dan ook het leeuwendeel van mijn tijd bezig met het scannen van de aandelenmarkten. Het daadwerkelijke handelen, de uitvoering, is slechts de slagroom op de taart. Eerst kijk ik naar de feiten en cijfers. Alle getallen en wetenswaardigheden van bedrijven moeten gewogen worden. Dat kost tijd.

Maar die tijd heb ik er graag voor over. Het loont immers de moeite om groeiaandelen al in hun kiem op te sporen en aan te schaffen. Wie Tesla en Apple op 40 dollar heeft opgepikt, heeft nooit een buil kunnen vallen.

Vind de groei

Het vinden van goede groeiaandelen begint voor mij bij het zoeken naar daadwerkelijke groei in het bedrijf. Kijk mee naar onderstaande jaaroverzichten van respectievelijk Apple, Tesla en Facebook (let vooral op het rood omcircelde stuk in de balans):

Apple
Groei van Apple
Klik op de tabel voor een grote versie

 

Tesla
Groei van Tesla
Klik op de tabel voor een grote versie

 

Facebook
Groei van Facebook
Klik op de tabel voor een grote versie

 

Aantoonbare groeiers

Wat valt u op? Juist! Bij alledrie is de groei in omzet enorm! Als u de grafiek van de aandelen erbij pakt zal het u niet verbazen dat op de momenten dat de omzet enorm toenam, ook de koers van het aandeel flink in waarde wist te stijgen.

Omzetgroei is dan ook altijd mijn basis als ik ga zoeken naar het potentiële nieuwe Apple of Google. Er moet explosieve groei zijn. Het feit dat deze groei al daadwerkelijk op de balans staat, geeft aan dat ik niet slechts in een idee investeer, maar al in een aantoonbaar groeiende business.

Dit beperkt mijn risico’s. Beleggen in Apple toen het op 1 dollar stond is slim. Beleggen in Apple toen het op 20 dollar stond is nog veel slimmer. Het risico was toen immers een stuk lager. Voor ieder aandeel dat van 1 dollar naar 20 dollar stijgt, zijn er immers meer dan honderd bedrijven gewoonweg failliet gegaan. 

100% omzetgroei

Laten we daarom eens gaan zoeken naar aandelen die een omzetgroei van 100% op jaarbasis hebben laten zien bij de afgelopen kwartaalcijfers. Ik filter alleen aandelen uit West-Europa en Noord-Amerika en wil bovendien alleen bedrijven vinden met een marktkapitalisatie van meer dan 200 miljoen.

Ik krijg via mijn Bloomberg-terminal een lijst van tweehonderd aandelen. Ik besluit een extra selectiefilter toe te voegen, waarbij ik ook nog eens scan op een groei in aantal medewerkers van minimaal 50%. Er blijven 38 aandelen over.

Aandelen met omzetgroei van 1005 of meer
Klik op de tabel voor een grote versie

 

Onderstaand ziet u de top-15 aandelen die voldoen aan mijn groeicriteria. Bovenaan staan Buwog (BWO), Purplebricks (PURP) en Exact Sciences (EXAS) met een omzetgroei van meer dan enkele duizenden procenten. Het personeelsbestand is ruimschoots verdubbeld en de prestatie van dit jaar is.... tja, niet fantasisch.

Van alle groeiaandelen in mijn top-15 zetten alleen Purplebricks (+34%) en Soltech Energy (+264%) een goede prestatie neer dit jaar. Het gemiddelde van mijn selectie beste 15 groeibedrijven is echter met een plus van ruim 5% nog steeds positief. Hiermee doet het rijtje het beter dan de index. Zie onderstaand overzicht:

Top-15 van groeibedrijven
Klik op de tabel voor een grote versie

 

Moet u deze aandelen dan allemaal maar direct kopen op basis van de goede groeicijfers? Nee, natuurlijk niet. Het geeft echter wel een handvat tot verdere analyse. Groei van het bedrijf is immers de basis van groei voor het aandeel. Ik duik daarom weer mijn Bloomberg in, op jacht naar het nieuwe Apple en Google.

U heeft waarschijnlijk nog nooit gehoord van het Zweedse Soltech Energy, maar wees niet verbaasd als we straks allemaal hun zonnepanelen op ons dak hebben. Als groeiaandelen succesverhalen zijn geworden, dan is het te laat is om erin te beleggen...


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

  1. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32
  2. nov '15 Liever Barrick Gold, dan goud 11
  3. nov '15 Monsterlijke sterk 1

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links