Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kas Bank ziet winst kelderen

AMSTERDAM (AFN) - Kas Bank heeft in de eerste helft van 2016 flink last gehad van moeilijke marktomstandigheden. De effectendienstverlener zag de winst kelderen en ziet af van interim-dividend, zo bleek donderdag.

Kas Bank realiseerde een nettowinst van 0,9 miljoen euro. Dat was 89 procent minder dan een jaar eerder. Het operationeel resultaat zakte eveneens fors, met 61 procent tot 4,3 miljoen euro. De baten namen met 17 procent af tot bijna 52 miljoen euro. Dat kwam onder meer door een lagere rentemarge en een minder resultaat op de beleggingsportefeuille.

Volgens topman Sikko van Katwijk doet het schrappen van het interim-dividend ,,pijn''. Hij realiseert zich dat Kas Bank een dividendaandeel is. ,,En dat willen we blijven. We hebben het dividendbeleid niet veranderd'', zo voegde hij toe. ,,We zien dit als een tijdelijke situatie''.

Ambities

De bank heeft ,,potentiële kostenbesparingen'' in het vizier van 20 miljoen euro voor de periode tot en met 2019. Die moeten onder meer komen uit een aanpassing van het operationeel model en het verbeteren van processen, stelde Kas Bank. Dat zal ook ten koste gaan van banen. Hoeveel dat er zijn is nog niet bekend. ,,We willen de maatregelen gedoseerd implementeren'', aldus Van Katwijk.

Hij benadrukte dat Kas Bank zijn ambities verder handhaaft. ,,Het is positief dat er verdere groei is in de kernactiviteiten. We zijn druk bezig een aantal programma's te implementeren'', aldus de bestuurder die ook wees naar het eerder bekendgemaakte outsourcen van de IT.

Lage rente

Volgens Van Katwijk zal de lage rente-omgeving nog wel enige tijd blijven bestaan. De negatieve effecten daarvan wil Kas Bank, naast de kostenverlagingen, compenseren met een groei aan zogenoemde fee-inkomsten. Kas Bank verwacht dat het resultaat in de tweede helft van het jaar verbetert ten opzichte van de eerste zes maanden. Daarbij wordt gerekend op een stabilisering van de inkomsten bij lagere kosten.

Verder onderzoekt Kas Bank de mogelijkheid om het kantoor in Amsterdam in de tweede helft van het jaar te verkopen. Dat zal waarschijnlijk een boekwinst opleveren. ,,We zijn vrij ver in het proces, er is interesse'', aldus Van Katwijk.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links