Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Obligaties, er zijn geen betere

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marc Vernooij

Obligaties, aandelen of cash? Marc Vernooij is managing partner en portfoliomanager TAA bij Aethra Asset Management en een asset allocator pur sang. Voorheen was hij hoofd Technische Asset Allocatie bij ABN Amro, sinds 2008 doet hij hetzelfde bij zijn eigen vermogensbeheerder en hedgefund Aethra Asset Management.

Meer over Marc Vernooij

Recente artikelen van Marc Vernooij

  1. jul '11 Obligaties, er zijn geen betere 7
  2. jan '11 Horizonhoppen 3
  3. nov '10 Volatiliteit voor beginners 6

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 juli 2011 13:02
    Meneer Vermooij, u hebt gelijk het nabije verleden geeft aan dat de risico's laag zijn en de afgelopen 30 jaren hebben obligaties dat wind mee gehad vanwege de steeds lager wordende rente. De werkelijke wereld is echter drastisch gewijzigd de afgelopen 10 jaren. Alle westerse landen hebben een schuldenberg (publiek en privaat) opgebouwd die ze nooit weer terug kunnen betalen. Een groot deel van die schuldenberg zijn de door u gepropageerde obligaties. Het moment dat men wereldwijd niet meer terug gaat betalen staat voor de deur. Dan heb je dus een situatie die radicaal afwijkt van wat u hierboven geschreven hebt. Ik lees dan ook niets over dit grote risico. U weet toch ook dat het nabije verleden geen gids is voor de toekomst. U weet, hoop ik, ook dat er in het verre verleden erg veel obligaties niet meer terug betaald zijn in de waarde die er voor betaald is.
  2. Duco Douwstra 8 juli 2011 13:51
    Ik vraag mij vaak af waarom de 11.25% SNS Bank Perpetual 2009 nooit geadviseerd worden, of de 7% Perpetual RABO of de 8,5% Perpetual ING. Daar kunnen adviseurs zelf weinig aan verdienen, zou dat het zijn. Beleggen in Perpetual geeft zeer veel rendement,en de positie is bij onraad binnen 1 minuut gesloten. Maar hou een paar dingen in de gaten.
    Onrust in de bric landen, onrust over de Euro of onrust over de banken. Stap dan even uit, de onrust is vaak van korte duur en daarna weer goedkoper terugkopen. Simpel en vast :-}}
  3. forum rang 4 ischav2 8 juli 2011 14:51
    Waarom zie ik nergens de effecten van het defaulten van een aantal zwakke Eurolanden? Wat gebeurt er als bijvoorbeeld de zuidelijke landen failliet gaan? Hoe zit het dan met zgn. veilige obligaties? Ik kan mij voorstellen dat de nominale bedragen risicovrij zijn maar wat als de Euro in reële termen niets meer waard is?
  4. [verwijderd] 8 juli 2011 17:09
    Als men als particuliere belegger met een rendement van netto 0,3 genoegen neemt in verband met de hiermeen gekochte zekerheid, verwacht men wellicht het financiele "einde der tijden", in dat geval zou men kunnen overwegen te consumeren in plaats van te beleggen.

    Verder is mijn inziens een grote zekerheid in de portefeuille met name van belang voor de oudere belegger, die op kortere termijn zijn portefeuille als aanvullende pensioenvoorziening zal afbouwen.
    Als de rente ofwel de inflatie gaat stijgen zullen de koersen van deze obligaties aanzielijk dalen. Als er dan verkocht moet worden, zal het rendement, vrees ik niet meer positief uitvallen.

    Als alternatief wellicht wat hoger renderende obligaties van partijen als Rabobank, BNG dan wel Waterschapsbank, welke ook een beperkt risicoprofiel hebben.

    mvrgr
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links