Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fagron opgelapt

Fagron opgelapt

Fagron is een aandeel dat u waarschijnlijk het afgelopen jaar enige hoofdpijn heeft bezorgd. De afgelopen weken ligt het aandeel echter opvallend sterk. Grote schommelingen, dat wel, maar elke daling werd snel weer opgevangen.

Deze week (gisteren en eergisteren) was het management op bezoek in de VS, waar het bij een aantal grote investeerders aanschoof. Het dak is gerepareerd, en met het nieuwe businessplan in de hand ziet de toekomst er weer een stuk vrolijker uit. 

Wanneer de koersen weer stijgen, wordt de pijn uit het verleden vaak snel vergeten. Sommigen zien alweer koersen van 15-20 euro opdoemen:

 

 

Dat tientje is in ieder geval binnen vandaag. We zullen niet al teveel ouwe koeien uit de sloot halen. Mocht u het verhaal van Ger van Jeveren nog eens willen lezen, dat kan hier op FTM. Even nog wel de koersgrafieken erbij, om te zien hoe snel het soms kan gaan, als een ballon wordt doorgeprikt:

 

 

 Kortom, we zijn er nog lang niet, maar het is een begin. De afstort vanaf de 40 euro richting de 5 euro voltrok zich in minder dan 4 maanden. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Maar schoorvoetend komt het vertrouwen nu wel terug.

 

 

De redding van Fagron werd in eerste instantie opgehangen aan grootaandeelhouder Marc Coucke, de Belgische miljardair. Coucke durfde het avontuur echter niet alleen aan en zocht steun bij private equitybedrijf Waterland.

Dat heeft Waterland geen windeieren gelegd. De eerste tranche van het reddingskapitaal werd aangeschaft tegen 5,79 euro, daarna werd via de claimemissie op 5,16 het restant binnengeharkt.

Dat de grootaandeelhouders de problemen ook niet altijd even goed kunnen inschatten bleek wel toen Marc Coucke zijn belang al vroegtijdig uitbreidde eind 2015. Hij kocht in concreto rond 17-20 euro 626.000 aandelen bij en bracht zijn totaal van 3,38 naar 5,17%.

Door volledig mee te doen aan het reddingsplan bezit hij nu 10,8 miljoen aandelen. Momenteel is de koek zo verdeeld:

 

 

Er staan inmiddels 71,8 miljoen aandelen uit (voor de redding 32 miljoen) wat het bedrijf nu waardeert op 718 miljoen euro. Laten we eens kijken naar de presentatie die Fagron gisteren op haar website zette. U kunt dat hier in zijn volledigheid lezen. 

Voor dit jaar verwacht de onderneming een omzet te boeken van 415 miljoen euro. Dat is 12% minder dan in 2015. Alle drie de divisies zijn daarvoor verantwoordelijk. Laat ik ze even één voor één bij langs lopen. 

Fagron Essentials

Bij Essentials daalde de omzet fors met 11,7% door het gewijzigde Amerikaanse vergoedingensysteem. In Europa gaat het echter goed, en ook in Brazilie steeg de omzet flink, maar wierp de zwakke valuta roet in het eten. 

 

 

Fagron Specialty Pharma Services 

Flinke groei hier, maar het tweede kwartaal viel tegen. Later dit jaar wordt er een nieuw verkoopteam in de VS geinstalleerd, wat de verkopen verder moet aanzwengelen. 

 

 

Fagron Trademarks

Hetzelfde verhaal als bij Essentials, in de VS minder omzet door de lagere vergoedingen, terwijl het in Europa en Brazilie juist goed gaat. 

 

 

De ellende begon allemaal met de gewijzigde vergoedingen in de VS, waardoor de groei tegen ging vallen. Hierdoor kwam opeens de hoge schuld bloot te liggen. Die is nu met 219 miljoen euro omlaag gebracht naar 301 miljoen euro.

Eind vorig jaar kreeg Fagron de benodigde ruimte van de financierende banken, die overigens weinig lust hadden mee te participeren in de reddingsoperatie. Daarvoor lag Imtech kennelijk nog te vers in het geheugen.   

Momenteel staat de teller op 3,4. Dan hebben we het over de netdebt/Rebitda. De schuld bedraagt 301 miljoen, de Rebitda komt dit jaar uit op 85-95 miljoen euro.

Dat ziet er op dit moment redelijk netjes uit. Kijken we even naar de totale cijfers over het eerste halfjaar. De nettowinst kwam uit op 16,6 miljoen euro, per aandeel is dat 23 cent. Ik breek het even in stukken vanaf de omzetcijfers.   

 

Omzet H1 210 miljoen euro
Brutowinst 133,5 miljoen
Kosten - 87,9 miljoen
Rebitda  45,6 miljoen
Non-recurring - 1,7 miljoen
DA (Afschrijvingen/Amortisaties) - 10 miljoen
EBIT 33,9 miljoen
Financieringskosten - 11,7 miljoen
Belasting (25%) - 5,6 miljoen
Nettowinst 16,6 miljoen

 

Seizoensinvloeden zijn er niet zoveel bij Fagron, vandaar dat we het tweede halfjaar vergelijkbaar kunnen inschatten. Gebaseerd op een koers van een tientje krijgen we een k/w van 21,7. Niet heel goedkoop nog, maar gezien de situatie waar Fagron vandaan komt, niet heel vreemd. 

Er zit namelijk nog wel wat rek in de cijfers. Dat zit 'm vooral in de lagere financieringslasten. De schuldafbouw vond pas plaats in juni en juli. Daarnaast zitten er nogal wat eenmalige kosten verwerkt in de huidige cijfers. 

Er loopt overigens nog wel een claim van 10-20 miljoen dollar van een voormalige eigenaar van een overgenomen bedrijf, waarover verder nog weinig duidelijk is. 

Er is in ieder geval weer rust in de tent, waarbij het management zich weer kan richten op de core business. Een gezonde winstgevendheid, schulden afbouwen en dan weer groeien.

Die 15 a 20 euro van onze vriend hierboven kunnen we dan voorlopig nog wel even vergeten. Maar na de financiele injectie is de patient in ieder geval weer opgelapt. En is het nu vooral een kwestie van aansterken.   


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links