Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Energiederivaten zijn geen aandelenderivaten

Hoe werken CFD's voor elektra en gas?

Beleggers hadden tot nu toe geen toegang tot de Nederlandse groothandelsmarkt voor elektriciteit en aardgas. Onlangs is dat veranderd; Saxo biedt CFD's voor elektra en gas.

Let op: de Nederlandse gasmarkt is niet de Duitse of Belgische gasmarkt. Immers, beperkte fysieke connectiviteit zorgt voor prijsfragmentatie. Een contract for difference (CFD) is een contract dat op expiratie wordt afgewikkeld in contanten. De onderliggende commodity wordt niet geleverd.

Leveringsperiode versus leveringsmoment

Voordat u met dergelijke beleggingen aanvangt, wijs ik u er met klem op dat energiederivaten significant anders werken dan aandelenderivaten. In de effectenbranche is, net als in de valutawereld, oliebranche en metalenbusiness, sprake van een leveringsmoment.

Elektriciteitscontracten en gascontracten kennen echter een leveringsperiode. Vanwege doorlopend verbruik van elektra en gas zijn dergelijke contracten als zodanig geconstrueerd. Een elektriciteitscontract dat eind van dit jaar afloopt kan dus evengoed verschillende karakteristieken bezitten.

Mogelijk is er sprake van een leveringsperiode van een maand (januari-contract), een kwartaal (kwartaal 1-contract) of een jaar (jaarcontract-2017), maar ook een contract voor een dag (1 januari), of zelfs een uur is mogelijk (van middernacht tot 01:00).

De laatste twee zijn echter nu nog niet verhandelbaar, maar worden door de energiebeurs kort tevoren genoteerd (op de intraday market en day ahead market).

Cascaderen

Net voordat een elektriciteitscontract in levering gaat valt die uiteen in kleinere contracten. Zo valt bijvoorbeeld een kwartaal 3-contract eind juni uiteen in drie individuele maandcontracten, namelijk een juli-, een augustus- en een september-contract. Waarbij het juli-contract onmiddellijk in levering gaat (settlement).

Ik meld het maar even, omdat het begrip cascaderen niet als zodanig voorkomt in de kapitaalmarkt, noch in de geldmarkt, noch bij valutaderivaten. En het proces waarbij een groot contract uiteenvalt in een serie kleinere contracten is van relevantie voor de prijsvorming van genoemde CFD’s.

Contractvolume en -waarde

Wat de leveringsperioden betreft moet u ook het volgende in ogenschouw nemen: oktober en december omvatten 31 dagen, terwijl november 30 dagen kent.

  • Een oktober-contract voor 10 MW behelst dan ook (31 dagen maal 24 uur maal 10 MW =) 7440 MWh (megawattuur) aan volume.
  • Een november-contract voor 10 MW behelst echter (30 dagen maal 24 uur maal 10 MW =) 7200 MWh (megawattuur) aan volume.

Dus wanneer de prijs 40 euro per MWh is, dan is de contractwaarde voor het november-contract dus (=) 288.000 euro (namelijk 7200 MWh maal 40), en voor het oktober-contract 296.600 euro (te weten 7440 * 40).

Extreme volatiliteit

Een laatste waarschuwing voor degene die niet bekend is met de energiewereld: de prijsvolatiliteit van grondstoffen is - in het algemeen - hoger dan die van effecten. Dat geldt in extreme zin voor elektriciteit.

De spotprijs van elektriciteit, gemiddeld tussen de 25 en 50 euro per megawattuur (groothandelsmarkt), kan uitschieters vertonen tot drieduizend 3000 euro. Sterker nog, de prijs kan zelfs negatief worden.

De sterke bewegelijkheid heeft te maken met het feit dat elektriciteit niet kan worden opgeslagen. Althans, (nog) niet in grote porties, op een economisch aanvaardbare wijze. Dat betekent dat elektriciteit die dit uur wordt geleverd niets te maken heeft met elektriciteit dat het uur erna wordt geleverd.

Tussen beide is amper sprake van een prijsverband.

Negatieve prijzen

De negatieve prijsniveaus hebben te maken met het feit dat de netwerkoperator (Tennet) het systeem in balans moet houden, anders ontstaat een black-out en zit het land zonder stroom.

Om dit te effectueren dwingt zij partijen die gebruikmaken van het landelijk hoogspanningsnet om precies evenveel op het net te zetten als zij er vanaf halen. Is een partij in gebreke dan moet Tennet actie nemen en zal zij de kosten hiertoe afwentelen op de veroorzaker.

Om deze financiële consequenties te vermijden verkopen partijen wel eens elektriciteit tegen negatieve prijzen, zolang het geld dat ze erop moeten toeleggen maar minder is dan de boete die ze anders tegemoet zullen zien.


Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. sjaak1918 20 september 2016 18:18
    Wat een leuk en informatief artikel!
    Een volgende keer misschien toch iets dieper ingaan op de CFD's van SAXO of de mogelijkheden en onmogelijkheden van opslag van elektriciteit (waterstof, waterreservoirs, accu's)op een economisch aanvaardbare wijze. Dat laatste lijkt me de heilige graal.
  2. sjaak1918 20 september 2016 18:22
    Wat een leuk en informatief artikel!
    Een volgende keer misschien toch iets dieper ingaan op de CFD's van SAXO.
    Ook leuk; de mogelijkheden en onmogelijkheden van opslag van elektriciteit (waterstof, waterreservoirs, accu's)op een economisch aanvaardbare wijze. Dit lijkt me op dit moment de heilige graal van het energievraagstuk.
  3. forum rang 4 bearishbull 21 september 2016 09:31
    Zeker interessant. Zelf ook voor mijn werk met zulke contracten bezig geweest en in moeten verdiepen.

    Ook op de trading department gewerkt bij een grote Energy maatschappij. Prijzen zien stijgen naar onvoorstelbare niveaus na uitvallen van energy centrales en andersom na onverwacht (massaal fout voorspeld) weer.

    Samengewerkt met de forecasters die voorspellen/schatten hoeveel energy er iedere uur/dag/maand moet worden gekocht. Als ze teveel kopen (en helemaal als dat industry breed is) dan gaan de prijzen idd negatief. Wat er dan ook gebeurd is dat de Energy maatschappij contracten heeft met grote energy slurpende bedrijven en vragen (en betalen!) om wat machines aan te zetten om het net leeg te trekken en zo the boete the verlagen. Super interessant allemaal.
  4. knax63 6 oktober 2016 01:20
    Ik sluit zelf meestal een jaar contract af met een energie bedrijf met vaste tarieven per jaar
    Ik heb nooit stil gestaan dat energie opgewekt moet worden op moment dat het gebruikt word!
    Laat staan dat er balans moet zijn elk uur en dag met aanmaken en verbruiken.
    Wind en Zonne energie aanmaken kan je denk ik weinig sturen. Dus moet dat in een aanvullende centrale.
    Dat betekent ook een grote gok als ik mini energie centrale begin op mijn dak met zonnepanelen en of wind turbine.
    Klopt het dat energie prijzen door aanbod wind en zonne energie komende jaren zullen dalen? Tenminste dat klinkt voor mij logisch.
    Goed artikel geeft nieuw licht op energie markt.
    Ik vergelijk het met dag optie op de aex . Die fluctueren ook heel hard gedurende de dag. Van 10c naar 200c ken op een dag makkelijk.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links