Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ordina: het nieuwe Wessanen?

Ordina: het nieuwe Wessanen?

Ordina maakt vandaag bekend dat de topman, Stépan Breedveld, per 1 april volgend jaar opstapt. De helm wordt overgedragen aan Jo Maes, die sinds 2011 bij Ordina werkt en sinds 2014 CEO is van Ordina Belgie/Luxemburg.

Aanstaande vrijdag, morgen dus, wordt afscheid genomen van CFO Jolanda Poots-Bijl. Zij wordt eveneens opgevolgd door een interne kandidaat, Annemieke Den Otter. 

Het management moet tropenjaren achter de rug hebben. Nu het de wind weer in de zeilen heeft, na twee mooie kwartalen van groei, neemt het duo afscheid. Hoog tijd om eens onder de motorkap te kijken. 

Eind 2015 1,06 euro

Sinds het koopadvies van ING vorige week steeg het aandeel met ruwweg 20%. Eind 2015 sloot het nog op 1,06 euro, rond de februaridip werd een langetermijnbodem neergezet net onder de 80 cent, maar na de KW1-cijfers schoot de vlam in de pan. 

Een verdere stijging tot ca. 1,65-1,70 was het gevolg. Op de prima KW2-cijfers gebeurde er echter weinig. Totdat ING besloot zijn koersdoel en advies aan te passen. 

De tweede leg

Op 9 september begon Ordina aan de tweede leg. Drie weken na de halfjaarcijfers achtte ING het moment rijp het koersdoel van 1 euro op te waarderen naar 2,25 euro. Met een koopadvies erbij natuurllijk, anders komen we daar niet. Nick was er weer als de kippen bij:

 

 

Het verbaast mij hoe extreem er altijd op dat soort advieswijzigingen gereageerd wordt. Analisten krijgen wel eens de wind van voren, maar hebben kennelijk nog steeds een grote invloed.  

 

 

Hier en daar werd er wat smalend op het koopadvies gereageerd. De koers was sinds de ellende begon vorig jaar immers al ruimschoots verdubbeld. Toch is dat niet helemaal terecht. Dat heeft namelijk alles te maken met de recente geschiedenis van het bedrijf.

Aangeschoten wild

Twee jaar geleden was Ordina aangeschoten wild. U zult zich ongetwijfeld nog de uitzending van Zembla van oktober 2014 herinneren, waarin aangetoond werd hoe Ordina Nederlandse ambtenaren paaide om aan cruciale informatie over aanbestedingen te komen.  

 

 

De angst na de Zembla-uitzending was tweeledig: enerzijds een flinke douw qua boete, anderzijds geen opdrachten meer van ons ambtenarenstelsel. Na boetedoening kwam Ordina met de schrik vrij, en het moet gezegd dat voor die tijd de opdrachten bij de overheid ook al zeer moeizaam vergeven werden.  

Genadeklap

Dat akkefietje was er net één te veel voor de geplaagde ICT-er. De jaren voordien waren ook al redelijk dramatisch verlopen, zowel koerstechnisch, als qua omzet en winst. Hieronder ziet u de omzetontwikkeling (bron: wikipedia) sinds de jaren 2007-2008. Daar zit geen enkele stijging tussen.  

 

Jaar Omzet Winst
2015 348 mln. euro -3 mln. euro
2014 367 mln. euro +1 mln. euro
2013 377 mln. euro -65 mln. euro
2012 401 mln. euro +0,5 mln. euro
2011 424 mln. euro -16 mln. euro
2010 437 mln. euro -7 mln. euro
2009 542 mln. euro +0,2 mln. euro
2008 653 mln. euro -81 mln. euro
2007 665 mln. euro +30 mln. euro

 

In de langetermijngrafiek komt dat beeld terug. En dan heb ik het nog niet eens over de jaren daarvoor. De huidige koers van 2 euro zagen we ook in maart 2009 (AEX 195), in augustus 2011 (AEX 285) en daarna pas weer in 2014 (AEX 400).  

 

 

Kijken we naar de toppen van de jaren 2000 (42 euro) en 2006 (18 euro) dan zijn we nog steeds helemaal nergens. Maar: het geld van toen is foetsie, en beleggen is vooruitzien, dus laten we dat dan ook maar doen.  

Twee zwaluwen...

En dit jaar komt Ordina eigenlijk voor het eerst twee kwartalen op rij met goed nieuws. De KW1-cijfers waren al mooi, en de KW2-cijfers waren van hetzelfde laken een pak.

Dan moet er wel bijgezegd dat dezelfde periode in 2015 een redelijk drama was, maar goed, het herstel is er. De omzet dit jaar komt waarschijnlijk voor het eerst in jaren weer hoger uit dan het jaar ervoor.

Over het eerste halfjaar bedroeg die omzet 177 miljoen euro, 2,9% hoger dan het jaar ervoor. Voor de kniesoren onder ons: in Nederland (2) en Belgie (1) werden wel iets meer werkdagen genoteerd waardoor het reele omzetstijging geen 2,9%, maar 1,6% is. 

Krimp in Nederland

De omzet in Nederland daalde nog steeds, al was het slechts met 1,8%. Dat zit hem vooral bij de Nederlandse overheid. Dat zal het komende jaar nog niet veel beter worden, want in verkiezingsjaren houden de ministeries het kruit graag nog even droog. Je weet namelijk nooit wie er nu weer boven op de apenrots wordt gezet.

De groei kwam vooral uit Belgie en Luxemburg. Daar steeg de omzet in H1 met 20,6%, en gemeten over het tweede kwartaal zelfs met 25,8%. Kijk (klik voor groot) mee: 

 

Ja, nu in Nederland de opdrachten niet voor het oprapen lagen, is Belgie voorlopig het beloofde land. Langzaam maar zeker neemt de importantie van de omzet bij onze vriendelijke zuiderburen toe. Vorig jaar nog 21% van het totaal, nu al 25%.

Op naar Wallonie

En de koek is daar nog niet op. De omzet wordt alleen in Vlaanderen en Luxemburg behaald. Volgens CEO Breedveld is verdere groei in Belgie alleen al mogelijk door Wallonie, vanuit Luxemburg, te gaan bewerken. Dat zal wel een speerpunt worden voor de nieuwe CEO straks. 

Het bedrijfsresultaat steeg van 3,3 naar 11,8 miljoen euro. Het streven van Ordina is om op termijn een brutomarge van 10% te behalen. Een loffelijk streven, maar voorlopig nog ver weg. Maar de margegroei is indrukwekkend. 

Rechts ziet u dat de winst inmiddels voor bijna de helft uit Belgie komt, en dat is op termijn natuurlijk niet houdbaar, maar op dit moment wel lekker. Ik weet niet welke verkoper bij Ordina Johnson & Johnson binnengehaald heeft, maar die verdient zeker een bonus. 

Onderstaand ziet u het overzicht van de 10 grootste klanten van Ordina. Ja, nieuw in de lijst, en met stip op nr. 1. 

De toptien zorgt dus voor krap de helft van de omzet. Ik tel daarbij echter wel 6 ministeries en de politie wordt naar mijn weten ook niet door particuliere geldschieters betaald.    

Hoe nu verder?

De koers is loeihard gegaan en dat vraagt om enige terughoudendheid. Als een blinde achter de markt aanlopen kan altijd nog, en de rest van de markt ligt er momenteel toch al niet zo florissant bij.

Maar er zijn wel degelijk redenen om Ordina in de gaten te houden. Om er maar eens een paar te noemen: 

De marge-ontwikkeling is sterk. Het besparingsprogramma aan de ene kant, en de omzetgroei aan de andere kant versterken de onderliggende winst.

Door de afvloeiing van overbodig personeel komt er dit jaar voor een bedrag van 6 a 7 miljoen euro aan extra kosten op de winst- en verliesrekening. Dat wordt normaal gesproken volgend jaar heel veel minder.

De uitgaven aan ICT lopen overal op. Bedrijven investeren meer, ook andere ICT-ers doen het goed. Kijkt u maar naar de resultaten , en de koersontwikkelingen op de beurs van ICT Group (dit jaar +20%), Neways (+11%), en CTAC (39%).

De tarieven lopen inmiddels licht op, volgens de morgen afzwaaiende CFO Poots-Bijl. De meeste omzet zijn gewoon uren x tarief. De winst per aandeel is nog mager, met nu 3 cent dit halfjaar, maar er zijn verschillende drijvers die dat sterk kunnen doen groeien.

Conclusie

De vraag is, of Ordina het nieuwe Wessanen kan worden. Wessanen klom na een lange periode van tegenvallers drie jaar geleden uit het dal met een nieuwe strategie en floreert inmiddels als geen ander. 

 

 

Over het wonder van Wessanen leest u hier meer. Vier jaar lang was het dood geld, totdat er opnieuw leven in de brouwerij kwam. Of Ordina eenzelfde weg kan bewandelen is nog te vroeg om te zeggen. Daarvoor is het recente succes nog te incidenteel.

Het Zembla-schandaal heeft het bedrijf hard getroffen, maar uiteindelijk goed gedaan. What doesn't kill you makes you stronger, zagen we bijvoorbeeld ook bij Ahold. 

Natuurlijk zat het het afgelopen half jaar hier en daar wat mee, maar dat mag ook wel een keer. De kunst is nu om het momentum vast te houden en de omzetgroei verder uit te bouwen.

Enige voorzichtigheid is nog wel geboden, want de langetermijngrafiek ziet er nog steeds spookachtig uit. Maar: één zwaluw maakt nog geen zomer, maar twee kwartalen op rij met consistente, mooie resultaten doet het aandeel ook weer op de radar van de wat serieuzere belegger komen.

Dag van de aandeelhouder 

En o ja, ten slotte nog dit. Ordina nodigt u en ons uit voor de dag van de aandeelhouder. 12 Oktober gaat dat gebeuren. 

 

 

 'T zal wel niet in een skybox in de Arena gebeuren, maar toch. Het wordt gekoppeld aan de dag van de Innovatie, waar een paar interessante sprekers (Margriet Sitskoorn, Paul Rulkens) presentaties zullen geven. 

 

 

Voor 2 euro, of misschien ietsje meer, bent u erbij. Aanmelden kan hier. Ik zal proberen er tegen vijven te zijn...

De infographics komen van de website van Ordina


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 lanciared 15 september 2016 09:29
    Prima artikel Nico.
    Vond U altijd al TOP, en wilde beslist voor U stemmen, onder topic : Kies Uw favoriete beleggingsexpert, maar helaas,.... je stond niet in het lijstje.
    (Jos Versteeg wel ; .... - ?-)

    Wat het artikel van Zembla betrof : Vond het zo onrechtvaardig.
    1 bedrijf in het vizier zetten. Foei.
    Want gebeurde welhaast overal hoor.
    Werkte in de tijd van F1 sponsoring bij een groot Amerikaans PC bedrijf (He.. Pa..).
    Met de grote prijs F1 in Francorchamps reden ze daar ook met belangrijke "mogelijke klanten" met een grote limousine naar de heli-haven om met het vliegtuig naar de Grote Prijs te vliegen.
    Champagne werd er ook geserveerd achteraf.
  2. ch@rter 15 september 2016 09:31
    Leuk stukje Nico!

    De invloed van belgië op de totale omzet wordt wel behoorlijk groot (een kwart)
    Als er een belgische kaper op de kust ligt en het voor elkaar krijgt om deze hap uit de taart te nemen dan krijg je (wederom) een knauw voor je kiezen waar je U tegen zegt.

    Bij wisseling van bestuur onstaat er altijd onrust in de tent of je nu wilt of niet.
  3. forum rang 4 Nel 15 september 2016 09:42
    Begrijp niet wat Neways er tussen doet maar denk wel dat je beter de verhouding Wessanen -Neways kan maken als je kijkt naar WPA /KW

    Ordina kw 30+
    Neways kw 10+

    Ordina heeft een mooie rally meegemaakt en dat is fijn voor de huidige beleggers voor beleggers die er veel langer in zitten blijft het een drama.

    Leuk neergezet maar verhouding met Wessanen zie ik niet

    Fijne dag
  4. Gregoor 15 september 2016 09:59
    Hoi Nico,

    Je geeft aan dat de winst inmiddels voor meer dan de helft uit Belgie komt. Echter is dat volgens de grafiek voor H1 2016 45%. Lijkt me dus niet helemaal te kloppen?

    Daarnaast geef je aan dat de top10 klanten samen 25% van de omzet genereren. Echter staat in die staat volgens mij de omzet die ze procentueel genereren en niet in mio EUR. Daarom is het volgens mij 44% ipv 25%.
  5. [verwijderd] 15 september 2016 10:03
    quote:

    Gregoor schreef op 15 september 2016 09:59:

    Hoi Nico,

    Je geeft aan dat de winst inmiddels voor meer dan de helft uit Belgie komt. Echter is dat volgens de grafiek voor H1 2016 45%. Lijkt me dus niet helemaal te kloppen?

    Daarnaast geef je aan dat de top10 klanten samen 25% van de omzet genereren. Echter staat in die staat volgens mij de omzet die ze procentueel genereren en niet in mio EUR. Daarom is het volgens mij 44% ipv 25%.
    Uitstekend gezien Gregoor, is aangepast. Steeds meer bewijs dat ik toe ben aan een leesbril....
  6. Claude Hommel 15 september 2016 16:21
    quote:

    dartyharry schreef op 15 september 2016 13:42:

    ordina is al jaren dood geld en zal ook nog jaren duren.
    Als je in het jaar 2000 voor rond de € 40 bent ingestapt wel ja. Als je een jaartje geleden voor iets meer dan € 1 gekocht hebt, denk je daar heel anders over......
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links