Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Land van de rijzende aandelen

Fondsvergelijking: Japanse aandelen

Het is aanmodderen geblazen met Japanse aandelen. Dit jaar duikelden de koersen naar beneden maar werd het koersverlies goed gemaakt door de stijgende Japanse munt, de yen. Dat schiet niet op. Met name buitenlandse beleggers trekken hun geld langzaam maar zeker terug uit het land van de rijzende zon.

Ondertussen doen de Japanse autoriteiten er alles aan om de Japanse economie, die al jaren niet van zijn plaats komt, aan te jagen. De Bank of Japan (BoJ) heeft alle banksluizen opengezet om de Japanse economie te stimuleren.

Premier Abe probeert de arbeidsparticipatie van vrouwen te verhogen en zet Japanse bedrijven aan om hun corporate governance te verbeteren. Het is nog even wachten of alle maatregelen genoeg zijn om de Japanse economie weer te laten swingen.

Drie trends vormen grote obstakels. De steeds duurder wordende yen verzwakt de Japanse concurrentiepositie. Nergens is de vergrijzing zo hevig als in Japan. En door jaren van deflatie of nul-inflatie houdt de Japanse consument de hand op de knip. Logisch dat de Japanse aandelenbeurs al twee jaar doormoddert.

Kooptriggers

Toch hoeven beleggers niet te wanhopen. Er zijn steeds meer redenen te bedenken om juist nu een positie te nemen in de Japanse aandelenmarkt. Terwijl buitenlandse beleggers de kat uit de boom kijken, kopen Japanse pensioenfondsen en de BoJ massaal Japanse aandelen op.

Grote kans dat de BoJ later deze maand nieuwe maatregelen bekendmaakt om het inflatiedoel van 2% alsnog te halen. Het opkoopbeleid van de BoJ en de Japanse pensioenfondsen heeft nog niet geleid tot hogere koersen, laat staan hogere waarderingen.

Sterker, ten opzichte van historische koersen en ten opzichte van andere volwassen markten zijn Japanse aandelen goedkoop.

Koerswinstverhouding 2016 2017
Japanse aandelen (Topix) 13,3 12,4
Amerikaanse aandelen (S&P 500 18,5 16,4
Europese aandelen (Stoxx 600) 16,2 14,3
Aziatische aandelen (MSCI Asia) 14,4 13,0

 

Japanse exportbedrijven hadden in de afgelopen periode last van de steeds duurder wordende yen. Mocht de Fed binnenkort eindelijk zijn tweede renteverhoging inzetten en daarmee de dollar sterker worden, dan kan de waarde van de yen weer omlaag.

Meer oog voor aandeelhouders

Positief is ook dat Japanse bedrijven grote stappen nemen om hun corporate governance te verbeteren. Lange tijd gaven Japanse bedrijven weinig om hun aandeelhouders. Dat is nu aan het veranderen. Het Japanse bedrijfsleven heeft de dividenduitkeringen verhoogd, koopt meer eigen aandelen in en staat steeds meer open voor kritische bestuurders van buiten.

En ja, er is ook kans dat de inflatie gaat stijgen. Op dit moment zit slechts 3% van de Japanners zonder werk, terwijl de vacatures zich opstapelen. Dat zorgt voor opwaartse loondruk. Als mensen meer verdienen, geven ze meer uit en stijgen de prijzen.

Ten slotte is Japan natuurlijk een baken van rust. Terwijl Europa en de Verenigde Staten zich opmaken voor verschillende verkiezingen, waarvan de uitslagen voor de nodige onrust kunnen zorgen, is Japan, zeker na de laatste overwinning van Abe, het toppunt van politieke rust. Daar houden beleggers van.

Actief x passief

Maar ja, Japan is ver weg. Welke aandelen zijn interessant? Om het eenvoudig te houden, leg ik de prestaties van een succesvol actief fonds naast die van een indextracker (ETF).

Rendement 10 jaar (gemiddeld per jaar)

  • iShares ETF Japan: +0,7%
  • Pictet Japanese Opportunities: +3,2%

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar)

  • iShares ETF Japan: +10,6%
  • Pictet Japanese Opportunities: +14,6%

Rendemement sinds 1 januari 2016

  • iShares ETF Japan: -0,4%
  • Pictet Japanese Opportunities: +1,8%

Kosten per jaar

  • iShares ETF Japan: 0,59%
  • Pictet Japanese Opportunities: 1,00%

Risico (standaarddeviatie)

  • iShares ETF Japan: 15,2
  • Pictet Japanese Opportunities: 17,3

Conclusies

De fondsmanagers van Pictet Japanese Equity Opportunities weten wat ze doen. De benchmark wordt jaar-in-jaar-uit verslagen. De outperformance is zo groot dat de kosten geen probleem vormen. Niet dat het fonds zo duur is. De 1,0% die het fonds rekent, is maar 0,4% meer dan de kosten van de Japan-ETF van iShares.

Grootste nadeel van het actieve Pictet-fonds zijn de risico’s. Met een standaarddeviatie van 17,3 is de weg omhoog een roller coaster geweest. Desondanks is Pictet Japanese Equity Opportunities een aanrader.

Peildatum: 8 september 2016.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 22 apr Slotcall: Alles in het groen behalve de chippers en goud 1
  2. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
  3. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links