Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ahold naar volgende fase

Ahold naar volgende fase

Het is het laatste kwartaal dat Ahold zonder Delhaize rapporteert. De 'fusie' werd officieel vanaf 24 juli, toen toestemming verkregen werd van de Amerikaanse Federal Trade Commission.

Ahold groeit rustig door. De omzet steeg met 3%, terwijl het bedrijfsresultaat met 7,3% omhoog ging. De laatste kolom is de verandering op basis van constante valuta.  Op basis daarvan was groei (3,6%) en bedrijfsresultaat (+8%) wat hoger, de groep had enigszins last van de wat zwakkere dollar.

 

De marges zijn wederom weer wat hoger, vooral in Nederland is de groei goed. In de kwartaalmonitor van KW1 van het CBS (over het tweede kwartaal komt pas volgende week uit) schreef het CBS al dat de groei in de detailhandel vooral kwam van de foodsector en de webwinkels. 

Winkelketens die last hebben van internetverkopen, we lezen er veel over de laatste tijd. Supermarkten hebben daar logischerwijs minder last van, maar Ahold heeft met de overname van bol.com in 2012 al vroegtijdig ingezien waar de kansen lagen.

Bol.com groeit hard

Bol.com werd in 2012 gekocht van NPM Capital en Cyrte voor 350 miljoen euro. Destijds, in 2011 zette bol.com 355 miljoen euro om. Vorig jaar verkocht bol.com voor 900 miljoen aan spullen en de vandaag gerapporteerde groei (harde cijfers geeft men niet) is nog steeds hoger dan 30%.

Ik moet er wel bij zeggen dat op de totale jaaromzet van Ahold (38 miljard euro,  2015) de internetverkopen met 1,8 miljard euro nog steeds vrij bescheiden zijn. Naast bol.com heeft Ahold ook nog een Amerikaanse webshop (Peapod, gekocht in 2001), een Tsjechische en natuurlijk ah.nl.

Geen nieuwe ATH

Vandaag stijgt het aandeel Ahold Delhaize richting 22 euro. Dat is nog geen nieuwe all time high, in juli dit jaar stond het ook al boven de 22 euro, en verder terug in de tijd ziet u dat Ahold rond de eeuwwisseling nog veel hoger stond. U ziet dat in onderstaande prachtige grafiek. 

De overnamemachine werkte op volle toeren en met de hoge beurskoers kon Ahold gemakkelijk en goedkoop nieuwe omzet kopen. Dat dat niet helemaal volgens de regeltjes ging kwam pas in februari 2003 aan het licht.  

 

 

Ik zat even te zoeken op internet wanneer de AEX voor het eerst door de 1000 punten ging. Dat was kennelijk op 7 augustus 1997. Oude beursrotten die dit lezen moeten me misschien maar even aanvullen, maar ik meen me te herinneren dat de koers van Ahold op die ochtend helemaal door het dak ging. 

Enorme vraag in Ahold

Door de sterke opening in de AEX was er enorme vraag in de futures. Die verkochte futures, boven de 1000 punten, moesten door de future-handelaren worden omgezet in aandelen van de onderliggende AEX-aandelen, de zogenoemde AEX-mandjes.

In Ahold ontstond er toen zoveel vraag dat het fonds pas een half uur, of uur, later opende met een stijging van ik meen wel 15 of 20%. Dat moet dan die eerste piek in de grafiek geweest zijn. Het bleek een paar jaar later dus zelfs nog hoger te kunnen...

Fusie met Delhaize

De volgend fase gaat nu in voor Ahold Delhaize. Het fusiebedrijf wordt straks ingedeeld in vijf segmenten: Nederland, Belgie, Centraal- en Zuid-Oost-Europa en de beide Amerikaanse takken. Groeibriljant bol.com is daarin niet onbelangrijk. Volgens CEO Dick Boer gaat bol.com dit jaar qua omzet door de grens van 1 miljard euro.  

Kwaliteitsbedrijf

Dat het aandeel Ahold momenteel niet één van de goedkoopste is, mag geen wonder heten. Het groeit, het bloeit en is volop in beweging. De prijzenoorlog in de supermarkten, zoals Ahold die tijdens de crisisjaren moest inzetten, lijkt wat te luwen. Daardoor kunnen de marges nog wat verder oplopen.

Als alternatief voor de lage rente valt Ahold dan ook in de categorie kwaliteitsbedrijven met een degelijk dividendrendement. En daar zijn er niet zoveel van op het Damrak.

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links