Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Halfjaarcijfers ASR

Halfjaarcijfers ASR

Op 10 juni van dit jaar kwam ASR, het voormalige Fortis Verzekeringen, naar de beurs. De staat bracht in eerste instantie 40% van de aandelen in omloop tegen een introductieprijs van 19,50 euro. Ik was in eerste instantie nogal enthousiast over het aandeel, maar de eerste twee maanden waren nog geen feest. 

Ondanks een paar rustige wittebroodsweken (hoogste slotkoers 20,07) gooide in eerste instantie Brexit, en vervolgens het slechte sentiment rond verzekeraars en banken, roet in het eten. 

Zelfs nu de AEX all enige tijd rond de 450 staat lukt het de verzekeraar niet de IPO-prijs te evenaren. Gisteren sloot het fonds op 19,07: 

 

 

Halfjaarcijfers

De halfjaarcijfers van vanochtend vallen in ieder geval in goede aarde. Na een extreem hoge opening (bijna 20 euro) zakt het wat weg, maar het lijkt mij niet onaannemelijk dat de IPO-prijs binnenkort weer op het bord verschijnt.

Het centrale thema bij de verzekeraars is tegenwoordig de kapitaalbuffer, maar het afgelopen kwartaal ging het vooral om de stormschade. Op  23 juni zorgden enorme hagelstenen voor veel schade in vooral Brabant.  

Combined ratio

ASR is daar het beste uitgesprongen van alle grote verzekeraars. Bij de schadeverzekeringen bleef de combined ratio (welk percentage van de premies er uiteindelijk uitgekeerd wordt) onder de 100, en met 96,5% zelfs onder de doelstelling van 97%.

Nu is wel de vraag of ASR daar minder vertegenwoordigd was in die regio, of dat ze gewoon niet uitbetaalt. Vorige week zond het u welbekende Hart van Nederland een reportage uit over twee boeren in Zuid-Oost-Brabant, die tegenover elkaar woonden en vergelijkbare schade hadden. 

 

 

De één was verzekerd bij Delta Lloyd, en kreeg de schade volledig vergoed. De ander was verzekerd bij ASR en kreeg (tot nog toe) niets...Maar goed, klein leed, wij moeten ons als beleggers richten op de harde cijfers:

Sterke kapitaalbuffer

Maar goed, laten we uitgaan van de cijfers van ASR. De belangrijkste getallen/ratio's op een rij:

 

 

 De sterke winstcijfers worden gedreven door het Leven-onderdeel, dat door o.a. acquisities veel meer winst maakte dan een half jaar geleden.

 

 

Het nettoresultaat is licht lager, maar dat komt omdat in 2015 nogal wat eenmalige winsten werden geboekt, maar onderliggend is het eigenlijk beter dan een half jaar geleden. 

Toch draait alles nog steeds om de rente. Die is sinds eind juni nog verder gezakt en dat zal het verdienmodel en de kapitaalbuffers verder kunnen aanvreten. En niet alleen de rente, maar ook de wilde bokkesprongen van de financiele markten als gevolg van de onzekerheid rond de rente doen verzekeraars pijn.

Waanzinnige rentes

Wat dat betreft zou het goed zijn dat de waanzin van negatieve rentes binnenkort een halt toegeroepen wordt als de Amerikanen eindelijk eens doorpakken. En de rente gefaseerd optrekken naar meer 'normale' niveaus.

Iedereen is bang voor de gevolgen van een renteverhoging, maar we moeten niet vergeten dat een renteverhoging (als eerste in de VS) pas wordt doorgevoerd wanneer de economie sterk genoeg geacht wordt.

Schokken op de markt

We hebben gezien dat het stoppen van QE en de eerste renteverhoging vorig jaar in de VS behoorlijk wat tumult gaf op de beurs. Maar dat gebeurt vaker, zie Brexit. Wanneer men gewend is aan de situatie is het weer 'business as usual'.

Banken en verzekeraars hebben vooral last van de lage rente. Maar banken, zo bleek uit de cijfers van ABN en ING, hebben inmiddels een soort van modus gevonden waarin ze toch goed geld kunnen verdienen.

Donderwolk

De verzekeraars zijn nog niet zover. De kapitaalbuffers lijken hoog, maar de langdurig lage rente blijft als een donderwolk boven hun hoofd hangen. Een stevig signaal van de Fed vrijdag zou de lucht behoorlijk kunnen opklaren.  

Dan nog even gekeken naar de andere verzekeraars. Het grafiekje is getrokken vanaf 10 juni, de eerste handelsdag van ASR. U ziet dat de zwakke broeders Delta Lloyd (rood) en Aegon (groen) zijn, en NN Group (blauw) en ASR (paars) gaan gelijk op.   

  

 

Mocht die rente gaan draaien, dan kan het hard gaan, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat, alhoewel de Amerikanen enige aanstalten maken, hier in Europa nog helemaal niemand op een renteverhoging zit te wachten. Nou ja, afgezien van wat verzekeraars dan.

Inberg heeft een longpositie in NN Group en ASR


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 lanciared 24 augustus 2016 11:43
    .... Een boer, die enorme hagelschade opgelopen heeft, altijd mooi op tijd zijn premie betaald heeft, en nu niets uitbetaald gekregen heeft.
    - ? -.
    Van zo'n gangsterbende wil je toch geen aandeelhouder zijn.
    Vooruit buiten met dit fonds.
    In elk geval niets voor mij.
    Moet me er nog goed bij voelen, met mijn beleggingen.
  2. forum rang 9 objectief 24 augustus 2016 12:18
    quote:

    lanciared schreef op 24 augustus 2016 11:43:

    .... Een boer, die enorme hagelschade opgelopen heeft, altijd mooi op tijd zijn premie betaald heeft, en nu niets uitbetaald gekregen heeft.
    - ? -.
    Van zo'n gangsterbende wil je toch geen aandeelhouder zijn.
    Vooruit buiten met dit fonds.
    In elk geval niets voor mij.
    Moet me er nog goed bij voelen, met mijn beleggingen.

    Dit gaat om een persoonlijk verzekeringsgeval, waarvan wij de inhoud niet kennen en elke reactie daarop is m.i. dubieus.
    ASR is een gedegen en vertrouwwekkende verzekeringsmaatschappij, die bovendien het beste presteert.
  3. Hermanindezonophetterras 24 augustus 2016 12:21
    quote:

    lanciared schreef op 24 augustus 2016 11:43:

    .... Een boer, die enorme hagelschade opgelopen heeft, altijd mooi op tijd zijn premie betaald heeft, en nu niets uitbetaald gekregen heeft.
    - ? -.
    Van zo'n gangsterbende wil je toch geen aandeelhouder zijn.
    Vooruit buiten met dit fonds.
    In elk geval niets voor mij.
    Moet me er nog goed bij voelen, met mijn beleggingen.

    Als Dafne Schippers zo kort door de bocht ging, liep ze de 200 meter in 10 seconden
  4. Brievenbus 24 augustus 2016 17:03
    Aan Nico de eer om dit koersverloop te verklaren; ik denk zo maar dat de handel ASR ruim 20 euro waard vindt., maar weigert er meer dan 19 voor te betalen.
    Als dit geklungel zo door gaat zien we de emissiekoers pas weer terug wanneer de volgende brok naar de beurs gebracht gaat worden.
  5. [verwijderd] 25 augustus 2016 20:32
    quote:

    Brievenbus schreef op 25 augustus 2016 16:57:

    Nou Nico, men zet ASR nu wel ERG makkelijk lager!
    Dat wordt nog heel lang dood geld...
    Brievenbusje,

    Geef niet teveel acht op dagkoersen, slecht voor de nachtrust. Iemand moet er kennelijk vanaf, en we zullen wel nooit weten wie en waarom. Wat mij betreft zijn ASR, NN en Ageas de topverzekeraars van de lage landen. Dat iemand daar anders over denkt, het zij zo.

    Gr, Nico
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links