Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Olympische boodschap

Chinese aandelen nu zijn de Amerikaanse van de jaren zeventig

De Olympische Spelen zitten er op. Zondagavond doofde het Olympisch vuur in Rio. Het waren wederom unieke spelen. In de eerste plaats omdat het de eerste maal was dat de Olympische Spelen plaatsvonden op Zuid-Amerikaanse bodem.

Brazilië mag terecht fier zijn om dit grootse spektakel te kunnen huisvesten. En hoewel niet alles van een leien dakje liep – er kwamen regelmatig berichten over diefstallen en het Olympisch dorp zou niet volledig afgewerkt zijn – kunnen we stellen dat het een succes was.

Ook ik zat weken aan een stuk gekluisterd aan het televisiescherm. Sport blijft mooi om te doen, maar ook om naar te kijken. De eerlijkheid gebied zelfs dat ik deze editie meer heb genoten van de Spelen, simpelweg omdat ik meer competitie zag.

Opvallende zaken

Ik heb geen keiharde cijfers of data, maar het is een gevoel dat ik eraan overhoud. Als dit gevoel klopt, dan kan dit mogelijk het resultaat zijn van het doorgedreven dopingbeleid. Minder doping is gelijk aan meer competitie. En dat is precies waarom ik zo houd van (het kijken naar) sport.

Ook voor beleggers vallen er ook wel conclusies te trekken uit dit Olympische tornooi, ook al zou je dat in eerste opzicht niet denken. Wie naar de top-vijf van het medailleklassement kijkt, die ziet enkele opvallende zaken wat mij betreft.

Medailleklassement Olympische Spelen in Rio
Bron: Google

 

De Verenigde Staten blijft zonder twijfel de absolute nummer één. Maar Groot-Brittannië eindigde deze editie zelfs op een tweede plek. De doorgedreven efficiëntieslag van 2012 wisten de Britten vast te houden van 2012, toen ze nog op een derde plek strandden.

Russische boodschap

In de top-vijf vallen twee posities erg op: China én Rusland. De verwachting was dat Rusland uit de top-vijf zou vallen, aangezien heel wat atleten thuis moesten blijven wegens dopingperikelen uit het verleden. Met name in de atletiek was er nog maar één Russische atlete actief, de rest mocht thuisblijven.

Maar dat heeft Rusland duidelijk niet teruggezet. De verbetenheid van de resterende Russische atleten was dan ook bijzonder groot. Ze wilden duidelijk laten zien dat ze zich niet zomaar gewonnen gaven. En het is ze gelukt, zo blijkt uit de ranking.

Een duidelijke Russische boodschap naar de buitenwereld: ons krijg je niet klein!

Chinees positivisme

Verder viel de terugval van China op. Met 70 medailles en 26 gouden plakken zitten de Chinezen ver onder de resultaten van OS Londen 2012, met 88 medailles en 38 keer goud. Maar de terugval was niet wat mij verbaasde, hoe de Chinezen ermee omgingen, dat was eerder hallucinant.

Ik ken de Chinezen als minzame perfectionisten, in dienst van staat en volk, hoofd ietwat neergebogen en meedogenloos accuraat. Dat was deze editie toch wel iets anders. Ik zag een jolige Chinese bende op en naast het plein.

Ik zag de meest aparte dingen bij de Chinese spelers. Vreugdedansjes, opvallende kapsels, uitzonderlijke kleding, tatoeages, et cetera. Er werd zelfs een openlijk huwelijksaanzoek gedaan bij de Chinese duikploeg. Ook bij de Chinese supporters druipt het positivisme eraf.

De nieuwe Chinees

De roepen en zingen voor hun Olympische atleten, sommigen zitten er zelfs uitgedost bij met enorme pruiken, Chinese make-up en feestelijke kledingdracht. Het geluk droop ervan af. De ooit onderdrukte Chinees lijkt een verdreven ras.

De nieuwe Chinees wil vooruit en doet voluit mee aan de nieuwste feel good-vibes, met de social media en andere hightech-snufjes als voedingsbodem voor hun nieuwe geluk. Dit gedrag van de nieuwe Chinezen op de Olympische Spelen zegt veel over de grootste groeimarkt in de wereld.

Deze miljardenmaatschappij transformeert van een export- naar een consumptiemaatschappij. Deze boodschap kunt u niet negeren. De nieuwe Chinees is blij, en blije consumenten, die consumeren. Ik zie het daarom helemaal niet zo somber in als de meeste van mijn collega’s.

Goedkoopste aandelen

China staat aan de vooravond van een economische omwenteling, die mogelijk de grootste welvaartstijging uit onze moderne maatschappij kan veroorzaken. Als je weet dat het gemiddelde besteedbare inkomen van een Chinees nog steeds 10x minder is dan dat van een Amerikaan, dan is er nog zoveel winst te behalen.

Als al die Chinezen gaan besteden en consumeren, dan moet u voor de nieuwe rijkdom in het Oosten zijn. Slimme beleggers weten wat hen te doen staat. Wie vandaag investeert in Chinese aandelen, doet een vergelijkbare investering als Amerikaanse aandelen kopen in de jaren zeventig.

Net als Amerikaanse aandelen toen, zijn ook vandaag Chinese aandelen spotgoedkoop. Ze behoren zelfs tot de goedkoopste wereldwijd momenteel, volgens diverse waarderingsratio’s. En zeg nu eerlijk, wie had er niet Amerikaanse aandelen in de zeventiger jaren willen kopen.

De Dow Jones noteerde onder 1000 punten, en vandaag boven 18.000! Ik verwacht dat de Chinese beurs in de komende decennia een vergelijkbare stijging ondergaat. De jongste Olympische Spelen wijzen alvast in die richting.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 handyman6 25 augustus 2016 14:30
    Denk dat Nico zelf aan de doping heeft gezeten.Wat een China-onzin ,en dan dat dopingverhaal :alle nu bekende feiten,onderzoeken spreken minder doping gebruik wel zo tegen.De bobo's willen dat ons ozo graag wijsmaken ,want hun miljardenbusiness stinkt uur in de wind.
    Keep on dreaming ,over schone TOP sport!
    H6
  2. Beate 26 augustus 2016 21:36
    Nou, nou, wat een negatieve reakties op de constatering van Nico Pantelis, dat China overgaat in de consumptiemodus, die we in de 'westerse wereld' sinds de zestiger jaren zien en die hier aardig begint vast te lopen. Ik ben het met Nico eens. De muziek gaat in China en daarna Indie en Afrika spelen.... Verzet je bakens.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links