Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Amerikaanse records

Fondsvergelijking: Amerikaanse aandelenfondsen

Voor beleggers in Amerikaanse aandelen was vorige week memorabel. Want zowel de Dow Jones Index, S&P 500 en de Nasdaq noteerden vorige week na 17 jaar een all time high. De drie indices gingen de week uit met de standen 18.567, 2.184 en 5.232 punten.

Voor beleggers in Nederlandse aandelen is de Amerikaanse rally jaloers makend. De recordstand van de AEX van iets boven de 700 punten ligt heel ver weg. De vaderlandse hoofdindex gaat dit jaar nergens naar toe. Een stand boven de 450 punten is steevast de voorbode van een volgende daling.

Wat de Amerikaanse records zo bijzonder maakt, is dat niemand ze heeft verwacht. De laatste twee jaar zijn beleggingshuizen vooral gecharmeerd van Japanse en Europese aandelen en de laatste tijd is er ook weer oog voor beleggingen in de opkomende wereld.

Ongewilde rally

Voor het pessimisme over de Amerikaanse aandelenmarkt zijn twee redenen. Amerikaanse aandelen zijn veel duurder dan die uit de rest van de wereld en hebben zich hierdoor uit de markt geprijsd. Ook het beleid van de Amerikaanse centrale bank biedt geen stimulans.

Terwijl de ECB en de Bank of Japan (BoJ) steeds meer verruimen, trapt de Fed, hoe voorzichtig ook, op de rem. Dat helpt Amerikaanse aandelen ook niet. Maar toch, de Amerikaanse aandelenmarkt moet nooit worden onderschat.

De Amerikaanse economie groeit de laatste jaren steevast harder dan die van Europa en Japan. De Amerikaanse banken hebben de kredietcrisis beter verteerd. De werkeloosheid is er laag. Er wordt flink geïnvesteerd.

Wat de vooruitzichten van de Amerikaanse aandelenmarkt vooral zo goed maakt is het negatieve aandelensentiment. Sinds 2007 waren Amerikaanse obligaties ten opzichte van Amerikaanse aandelen niet zo gewild als nu. Ofwel, de huidige aandelenrally is allesbehalve het gevolg van hysterische euforie.

In de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen staan er bergen met cash langs de lijn te wachten om alsnog in de Amerikaanse aandelenmarkt te worden gepompt.

Fondsvergelijking

Ervan uitgaande dat meneer Trump niet het Amerikaanse aandelenfeestje met een verkiezingswinst gaat verstieren, lijkt een belegging in Amerikaanse aandelen kansrijk. Vallen de rendementen in de nabije toekomst toch tegen, dan komt het op de lange termijn wel goed.

Wall Street gaat uiteindelijk altijd omhoog.

Drie Amerikaanse aandelenfondsen, alle in euro’s genoteerd, dingen naar de hand van de belegger. Het betreft twee actieve fondsen en één ETF, te weten

Hoe hebben zij gepresteerd?

Passief rendeert beter

De indextracker van iShares, die domweg de S&P 500 volgt, heeft zowel op de middellange als korte termijn het hoogste rendement geboekt. Deze passieve belegging verslaat de actieve concurrentie overtuigend.

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar)

  • iShares S&P 500: +13,8%
  • Pictet US Selection: +11,2%
  • Robeco US Largecap: +12,4%

Rendement 1 jaar

  • iShares S&P 500: +6,6%
  • Pictet US Selection: -1,1%
  • Robeco US Largecap: -0,5%

Lage kosten helpen

Deels heeft het betere rendement van iShares te maken met de relatief lage kosten. Ten opzichte van bijvoorbeeld het fonds van Pictet is de ETF bijna 0,6% goedkoper. Dat tikt behoorlijk aan. Om iShares te verslaan moet het fonds van Pictet het elk jaar minstens 0,6% beter doen.

Kosten

  • iShares S&P 500: 0,45%
  • Pictet US Selection: 1,04%
  • Robeco US Largecap: 0,81%

Maar, en dat is toch opvallend, de indextracker van iShares is ook nog eens het minst risicovol, ook al is het verschil met het Amerikaanse waardefonds van Robeco minimaal.

Risico (standaarddeviatie)

  • iShares S&P 500: 11,75
  • Pictet US Selection: 13,14
  • Robeco US Largecap: 11,79

Conclusies

Beleggers, die vertrouwen hebben in Amerikaanse aandelen, hoeven niet lang te zoeken naar een goede belegging. Met de indextracker iShares S&P 500 heeft u tegen weinig kosten iets moois in handen.

Peildatum: 12 augustus 2016


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
  2. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3
  3. 04 apr Slotcall: BAM, AMG en Just Eat Takeaway stelen show op slappe beursdag

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. De sjaak 18 augustus 2016 13:55
    Matig verhaal, de drijvende kracht achter de rally heet sharebuybacks. VS bedrijven doen nog meer dan de europese om aandeelhouders te pamperen, ook al zal dat op termijn ten koste gaan van het bedrijf zelf, dit heeft een opdrijvend effect net als de QE programma's v.d. centrale banken. Elke maand wordt er voor miljarden ingekocht. Dit neemt momenteel dermate grote vormen aan dat er bij de SenP500 momenteel meer wordt uigekeerd (div/buybacks) dan dat er winst wordt gemaakt. Bedrijven maken gretig gebruik van de extreem lage rente om dit te financieren. Klinkt best leuk maar om je wpa te verhogen door meer schuld te maken die niet wordt geinvesteerd in groei maar hoofdzakelijk in buybacks is vragen om ellende in de toekomst... Past precies in "the american dream".......
  2. [verwijderd] 18 augustus 2016 14:04
    quote:

    The.Abyss schreef op 18 augustus 2016 14:01:

    Ik ben toch wat minder positief op korte termijn en sta niet alleen met dat stand punt.

    - Soros Doubles Down on Bet Against the S&P 500
    blogs.wsj.com/moneybeat/2016/08/15/so...
    Eens de rente begint te stijgen in de VS is het beursfeestje aldaar voorbij.
    Yellen kan evenwel wachten en wachten, zoals haar voorgangers Greenspan en Bernanke, maar dan treden ontegensprekelijke zeepbellen op die vroeg of laat uiteenspatten, net zoals ten tijde van Greenspan en Bernanke.
  3. [verwijderd] 18 augustus 2016 14:10
    quote:

    The.Abyss schreef op 18 augustus 2016 14:01:

    Ik ben toch wat minder positief op korte termijn en sta niet alleen met dat stand punt.

    - Soros Doubles Down on Bet Against the S&P 500
    blogs.wsj.com/moneybeat/2016/08/15/so...

    Soros, Icahn, e.a. grote beleggers zitten vandaag allemaal short.
  4. [verwijderd] 18 augustus 2016 14:29
    quote:

    Cas1 schreef op 18 augustus 2016 14:24:

    [...]

    Aan de hand van je nick-name ben je alvast wellicht ook niet te optimistisch gestemd.
    Wat verwacht je?
    Waarin beleg je?
    ik verwacht ruuse nu en 2 maanden een forse daling short cfd long out of the money calls ter risico beperking long rn long 2maands out of the money puts
  5. Met Effekt 18 augustus 2016 16:06
    Onzin verhaal of niet, dat mag iedereen zelf weten.

    Maar passief is goedkoper en meestal ook beter dan actief beheerde fondsen. Alleen de bovengenoemde trackers zijn niet de goedkoopste. Voor SP500 zijn er betere zie etfdb.com/index/sp-500-index/ zo heeft VOO een expense ratio van 0.05% en SPY 0.09%

    Ik beleg graag in US ETFs omdat die veel liquider zijn (je kunt bestens orders inleggen zonder te worden gepakt) en lagere kosten hebben dan de NL/EU-se tegenhangers.

    Op de US ETFs kun je ook met opties handelen voor de gevorderde beleggers onder ons al is het open interest in de meeste series klein.
  6. geobeo 18 augustus 2016 17:15
    quote:

    beer56 schreef op 18 augustus 2016 14:29:

    [...]ik verwacht ruuse nu en 2 maanden een forse daling short cfd long out of the money calls ter risico beperking long rn long 2maands out of the money puts
    Wow, hier is iemand die geld gaat verliezen.

    2x OTM korte termijn (2 maanden) puts en call kopen. 1 van die legs ben je gegarandeerd al kwijt want daar gaat de tijdwaarde uitlopen. Die andere leg compenseert alleen als de beurs extreem beweegt. De kans dat de beurs extreem beweegt binnen 2 maanden is historisch gezien extreem laag.

    Conclusie: die gekochte OTM opties zijn weggegooid geld (als je ze nou beide opties short gegaan was, met hetzelfde doel dan had ik er nog in kunnen komen).

    Dan je CFD nog: ik mag voor je hopen dat de beurs inderdaad heel erg flink gaat dalen, anders verlies je niet alleen je ingelegde optie premie maar maak je ook nog eens verlies op je CFD.

    Veel sterkte gewenst bij het verlies dat je bijna zeker zult leiden.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links