Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Diabetes groeit, Nordisk bloeit

  • Novo Nordisk
  • Tickercode: NOVOB.DC
  • Koers: 952,50 Deense kronen
  • Gemiddeld koersdoel: 1186,00 Deense kronen
  • ISIN: DK0060102614

Novo Nordisk is met een marktaandeel van 45%, wereldwijd marktleider in insulineproducten, waarmee diabetes wordt bestreden. Het Deense farmaceutische bedrijf laat al jaren hoge groeicijfers zien en daar profiteren ook de aandeelhouders van.

En ik verwacht een voortzetting van dit succesverhaal. Wereldwijd zal het aantal mensen met diabetes, nu al meer dan 180 miljoen, de komende jaren fors toenemen. Voor 2030 houdt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zelfs rekening met 550 miljoen mensen.

Daarbij zal de insulinemarkt, naar verwachting, de komende vijf jaar van 35 miljard naar 58 miljard dollar groeien.

Diabetesassortiment
Novo Nordisk is het resultaat van de fusie tussen Novo en Nordisk in 1989. Het bedrijf heeft een groot aanbod van innovatieve geneesmiddelen, geavanceerde toedieningssystemen (zoals de navulbare insulinepennen) en diensten om de zorg en behandeling van mensen met diabetes te optimaliseren.

Het diabetesassortiment vormt 78% van de totale omzet. Daarnaast is Novo Nordisk toonaangevend op het gebied van:

  • stollingsstoornissen
  • groeihormoontherapie
  • hormonale substitutietherapie

Het hoofdkantoor is gevestigd in Denemarken. Het bedrijf streeft naar een bereik van 40 miljoen mensen in 2020. Novo Nordisk zag in 2012 de omzet met 18% stijgen naar 78 miljard Deense kronen (circa 10,5 miljard euro), terwijl de nettowinst toenam met 25% naar 39,1 miljard kroon.

De Amerikaanse markt is voor Novo Nordisk, net zoals van veel andere farmaceutische bedrijven, verreweg de belangrijkste, want daar realiseerde het een omzet van 34,2 miljard kroon. China wordt als een nieuwe groeimarkt gezien, met een omzet in 2012 van 6,4 miljard kroon.

Victoza en Tresiba
Het succesverhaal van Novo Nordisk is het in 2009 geïntroduceerde Victoza (een merkgeneesmiddel voor de behandeling van volwassenen met diabetes mellitus type 2). Naar verwachting zal Victoza dit jaar voor 15% aan de omzet van Novo Nordisk bijdragen.

Een veelbelovende geldmachine is Tesiba (een middel voor het toedienen van een hogere dosis insuline per injectie). In januari kreeg Novo Nordisk goedkeuring van de registratieautoriteiten voor de behandeling van diabetes mellitus bij volwassenen met dit medicijn in alle 27 lidstaten van de Europese Unie.

Tresiba werd in het eerste half jaar van 2013 geïntroduceerd in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken, en gedurende de komende achttien maanden zullen de andere Europese landen, waaronder Nederland, volgen.

Eerder dit jaar hield de Federal Drugs Administration (FDA) de goedkeuring voor Tresiba in de Verenigde Staten nog tegen, maar zodra de vereiste aanvullende onderzoeksresultaten naar bijwerkingen op het gebied van hartfalen positief zijn beoordeeld, zal Tresiba ook op ’s wereld grootste farmaceutische markt verkrijgbaar zijn. De verwachte doorlooptijd is hiervoor geschat op twee à drie jaar.

Patent klif
De groei van de winst per aandeel bedroeg de afgelopen vijf jaar gemiddeld meer dan 20% per jaar en dat kunnen maar weinig farmaceutische bedrijven zeggen. Veel andere farmaceuten zagen zich geconfronteerd met een patent klif, talloze patentexpiraties.

En door concurrentie van generieke geneesmiddelen viel een belangrijk deel van de omzet weg, wat onvoldoende werd gecompenseerd met nieuwe medicijnen. Novo Nordisk wist echter door slimme innovaties juist wel veel nieuwe middelen en toedieningssystemen succesvol op de markt te brengen.

Het management van de onderneming heeft een uitstekende reputatie, dankzij succesvolle R&D en focus op zeer lucratieve segmenten van de farmaceutische markt en de vrijwel geheel organieke omzetgroei.

Duurkoop
De operationele marge steeg met 84 basispunten naar 40,2%, omdat de omzet van producten met een premium-pricing sneller steeg dan de rest. Het management verhoogde de groeiprognoses voor het gehele kalenderjaar, ondanks de vertraging in de goedkeuring voor Tresiba, naar:

  • een omzetgroei van circa 11 tot 13%
  • groei van het bedrijfsresultaat met 12 tot 15% (uitgaande van constante valuta)

Met een beurswaarde van 528,8 miljard Deense kronen heeft het fonds een kapitalisatie die ongeveer vergelijkbaar is met Bayer en groter is dan fondsen zoals Eli Lilly en AstraZeneca.

Het aandeel heeft een dividendrendement van circa 1,9%, maar het aandeel liet de laatste vijf jaar een zeer sterke dividendgroei zien van meer dan 30% per jaar.

Dubbele cijfers
De waardering van het aandeel lijkt op het eerste gezicht vrij hoog met een koers-winstverhouding van 20,3 en dat ligt boven het sectorgemiddelde van 16,5, maar als ik de (veel) hogere omzet, winst en dividendgroei mee weeg, kom ik toch tot een koersdoel dat ruim boven de 1085 kroon ligt (het gemiddelde van de koersdoelen van beleggingsanalisten is 1200 kroon).

De waardering van het aandeel wordt ook ondersteund door een zeer positieve trend van opwaarts bijgestelde winsttaxaties. De koers zal tevens ondersteund worden door de inkoop van eigen aandelen, die er bovendien toe leidt dat de groei van de winst per aandeel de komende jaren in de dubbele cijfers blijft.

De onderneming is nagenoeg schuldenvrij en met de kasstroom van de komende jaren lijkt een aanhoudende verhoging van de dividenduitkeringen gewaarborgd, ondanks de forse investeringen in R&D (in 2012 14% van de omzet).

Sterke pijplijn
Ondanks stevige concurrentie van Sanofi, Eli Lilly en anderen, is de marktpositie van Novo Nordisk, met name op de lucratieve diabetesmarkt, ijzersterk. Het bedrijf heeft een sterke pijplijn van nieuwe geneesmiddelen, die de komende jaren voor goedkeuring zullen worden voorgedragen aan de registratieautoriteiten, op het gebied van:

  • diabetes
  • obesitas
  • ontstekingsremmers

Novo Nordisk heeft een uitstekende langetermijnperspectief en daar zullen de aandeelhouders wel bij varen.

Novo Nordisk wordt verhandelt op de Deense beurs onder het symbool NOVOB.DC. De aandelen zijn ook genoteerd aan de New York Stock Exchange onder het symbool 'NVO', door middel van ADR’s.


Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. De beloning van Zwanenburg staat direct noch indirect in relatie tot de aanbevelingen in deze publicatie. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. De besproken aandelen kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico. Klik hier voor de uitgebreide disclaimer.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Wim Zwanenburg

Wim Zwanenburg is beleggingstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Na zijn studie Economie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam was hij enkele jaren werkzaam in diverse beleggingsfuncties bij ABN Amro en Mees Pierson. Op BNR Nieuwsradio is hij regelmatig te beluisteren met commentaren op Amerikaanse IT-aa...

Meer over Wim Zwanenburg

Recente artikelen van Wim Zwanenburg

  1. jun '14 Sweet Sanofi 1
  2. apr '14 Ali-Big-baba 9
  3. mrt '14 Is Priceline te prijzig?

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 handyman6 2 september 2013 16:27
    Gewoon kappen met al die (toegevoegde ) suikers eten:het spul zit letterlijk overal in en is zo slecht voor je!Groenvoer:what's in a name!
    Zelfs als je helemaal met snoepen en alcohol zou stoppen ,krijg je nog veel te veel binnen middels je koolhydraten-versuikering via aardappels,granen,pasta,brood etc..H6
  2. [verwijderd] 2 september 2013 16:50
    Dat klopt Handyman.
    Niet alleen moet suiker in de ban, maar ook de snelle koolhydraten uit brood, aardappelen en rijst dienen danig teruggeschroefd te worden.

    Dat lijkt in het begin allemaal vreselijk, maar het went snel. Bovendien blijft er ontzettend veel lekkers over: vlees, vis & vrouwen.

    En de blijde boodschap is dat je een, twee of drie wijntjes gewoon kunt blijven drinken. Alleen het bier moet in de ban (moutsuiker).
  3. [verwijderd] 3 september 2013 08:48
    Is inderdaad een risico, in Zweden en Noorwegen is men al massaal aan het Low Carb / Atkins dieet, waar je het eigenlijk over hebt als je het hebt over het drastisch verminderen van het eten van suikers en geraffineerde koolhydraten.
    Zie bijvoorbeeld deze site van een Zweedse 'dietdoctor':
    www.dietdoctor.com/butter-battlefield...
  4. [verwijderd] 3 september 2013 11:28
    Bedankt voor de link, wannabrich. Altijd leuk te lezen wat er binnen de Europese familie speelt.

    Deze is bijzonder interessant: hetvastendieet.nl
    De deal in het kort: 5 dagen eten zoals altijd en 2 dagen slechts 600 calorieën per dag.

    Via de site kun je bbc-docu van Micheal Mosley (zelf arts) over levensverlenging door calorierestrictie bekijken: spectaculaire resultaten, zónder medicijnen!

    Sorry Novo Nordisk, maar dit is een game changer...
  5. Met Effekt 3 september 2013 13:13
    quote:

    Groenvoer schreef op 3 september 2013 11:28:

    Bedankt voor de link, wannabrich. Altijd leuk te lezen wat er binnen de Europese familie speelt.

    Deze is bijzonder interessant: hetvastendieet.nl
    De deal in het kort: 5 dagen eten zoals altijd en 2 dagen slechts 600 calorieën per dag.

    Via de site kun je bbc-docu van Micheal Mosley (zelf arts) over levensverlenging door calorierestrictie bekijken: spectaculaire resultaten, zónder medicijnen!

    Sorry Novo Nordisk, maar dit is een game changer...
    Diabetes type 1 is een chronische ziekte. Daar helpt geen dieet bij en is voor Novo Nordisk een blijvende markt.
    Tresiba zal hun marktaandeel in die markt vergroten.
  6. Met Effekt 3 september 2013 13:16
    quote:

    Sinds kort schreef op 3 september 2013 08:13:

    Maar uiteindelijk wordt men ouder en heb je als nog medicatie nodig want de insuline productie
    Word steeds minder. Dus novo wnneer te koop op de aex..
    Novo is te koop in Amerika NYSE. Maar ik zou een mandje pharma kopen, bv BBH. Die doen het stukken beter en risiko is gespreid: finance.yahoo.com/q/bc?t=1y&s=NVO...
  7. [verwijderd] 3 september 2013 15:56
    quote:

    Met Effekt schreef op 3 september 2013 13:13:

    [...]

    Diabetes type 1 is een chronische ziekte. Daar helpt geen dieet bij en is voor Novo Nordisk een blijvende markt.
    90 procent van alle diabetes is type 2. Dus een waarschuwing is op zijn plaats.

    Novo Nordisk behaalt 78 procent van de omzet uit de 'lucratieve' diabetesmarkt.

  8. forum rang 7 handyman6 3 september 2013 17:25
    Eh...wijn ,geen suikers?!
    Nou Groenvoer,echt wel ,want vergisting wordt vaak "geholpen" middels (veel)toegevoegde suiker.Bovendien worden de goedkope/zuurdere wijnen,€5 zeg maar ,verzoet met Megapurple,een soort diksap.Googel er maar es op ,drink je meteen nooit geen goedkope wijn meer.Chemie met een smaakje,geurtje...hopeloos.
    grH6
  9. [verwijderd] 4 september 2013 11:08
    Goh, Megapurple.
    Kende ik nog niet, maar kijk er ook niet van op.

    Nicolaas Klei schreef al over de palletladingen suiker die hij aantrof bij wijnmakers in het Rhônedal.

    Te weinig zon = te weinig suiker = te weinig alcohol.
    Daarom drink ik zo zuidelijk mogelijk en de supermarkten by pass ik door zelf te importeren.

    Natuurlijk is het altijd mogelijk dat mijn producent de boel flest, maar volgens zijn informatie is het gehalte aan restsuikers kleiner dan 2 gram per liter. Lekker weinig sulfiet ook: 28 mg/l.

  10. forum rang 7 handyman6 4 september 2013 11:52
    quote:

    Groenvoer schreef op 4 september 2013 11:08:

    Goh, Megapurple.
    Kende ik nog niet, maar kijk er ook niet van op.

    Nicolaas Klei schreef al over de palletladingen suiker die hij aantrof bij wijnmakers in het Rhônedal.

    Te weinig zon = te weinig suiker = te weinig alcohol.
    Daarom drink ik zo zuidelijk mogelijk en de supermarkten by pass ik door zelf te importeren.

    Natuurlijk is het altijd mogelijk dat mijn producent de boel flest, maar volgens zijn informatie is het gehalte aan restsuikers kleiner dan 2 gram per liter. Lekker weinig sulfiet ook: 28 mg/l.

    Das goeie info,bro'!Er zijn natuurlijk ook organische wijnen,waar +-biologisch is geteeld ,maar het gaat ons wijnliefhebbers vooral,om wat je met die ökodruiven vervolgens uitspookt= het wijn maken.
    Dan valt het nog niet mee om geen/weinig van de toegestane additieven/ hulpmiddeltjes:meer dan 30! te gebruiken,biodruiven of niet.
    Echte "Natural Wines",zijn er niet veel..oa Vleck A'dam importeert en verkoopt ze.Betaalbaar ook nog..2009 goeie serie.
    grH6
  11. [verwijderd] 5 september 2013 16:01
    Handy, als ik ooit nog een winkel ga beginnen dan ga ik met die Vleck contact opnemen voor de wederverkoop. Het ziet er allemaal erg interessant uit.

    Ik heb een beetje op hun site zitten lezen en daar zeggen ze zelf ook dat een kwestie van vertrouwen is. Je kunt er nu eenmaal niet met je neus bovenop staan als het gemaakt wordt.

    Je hebt gelijk dat organisch geteeld verder niets zegt over wat er verderop in het proces met de druiven gebeurd.

    Behalve vertrouwen heb ik de logica ook een beetje mee laten wegen. Het gebied waar ik mijn wijn vandaan haal is gloeiend heet. De planten zijn bijna standaard ouder dan twintig jaar. Maar veertig tot honderd jaar is geen uitzondering. Zelden is de opbrengst hoger dan 5000 kg per hectare, soms zelfs niet meer dan 1500 kg.

    De druif (die ook in de Bandol gebruikt wordt) levert veel alcohol, waardoor er weinig sulfiet nodig is om de gisting te stoppen. Er zitten veel tannines in waardoor de wijn langer houdbaar is. En de insectendruk is zo laag dat ze met gemak aan de voorwaarden voor biologische teelt kunnen voldoen.

    Daarbij kunnen Spanjaarden prima wijn maken, maar om een of andere reden nooit zoveel vragen als Fransen en Italianen. Voor mijn gevoel zijn ze ook beter te vertrouwen als Italianen. Al heb ik daar geen enkel bewijs voor ;-)

  12. forum rang 7 handyman6 7 september 2013 20:25
    Nu wordt het vleesschandaal breed uitgemeten,alsof we niet al jaren weten dat de beesten veel te veel medicijnen,ontstekingsremmers,groeihormonen,water(!) etcetc toegediend krijgen,voor een mooie braadbare vleesklomp.
    Op TVdocu's is 3 jaar bevroren vlees als vers aangeboden,datum-over-etiketteren door supermarkten voor verlengde "versheid", ökovlees met gewoon vlees gemengd en ga maar door.
    Dan blijkt bij het slachten,regelmatig, de strondvervuiling:ecoli-/ehec-bacterie, meestal te worden weggespoeld,zodat de hele partij besmet raakt en dat eten wij dan als consument!
    Inspekteurs doen er het zwijgen toe ,want bedreigd door de sector,de rest van vleesproducenten schuift de zwarte piet door en dan nog pleiten ,ook hier ,posters voor een zich terugtrekkende overheid,omdat sectoren zichzelf wel kunnen controleren,en de vrije markt heus haar verantwoordelijkheid wel neemt...niet dus!
    Deden die nu vaak zo luie ambtenaren maar eens hun werk,dan kon er wat mij betreft ook nog wel een bonusje af,want ik wens mijn biefstukje bruin te braden door Croma en niet door poep.
    Fijn weekend ieders..H6
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links