Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

MKB-ondernemers slaan de bank vaker over

MKB-ondernemers slaan de bank vaker over

Particuliere beleggers komen steeds meer in beeld als alternatieve financieringsbron bij MKB-ondernemers. 

Dit blijkt uit een enquête die ondernemersplatform MKB Servicedesk in opdracht van ons heeft gehouden onder 230 ondernemers die actief zijn in het midden- en kleinbedrijf. Van de 230 deelnemers hebben er 185 de vragenlijst volledig ingevuld. 

Opvallend is dat het overgrote deel van die 185 respondenten zeer ervaren is. Gemiddeld zijn ze vijftien jaar aan het ondernemen. Deze groep kan vaker met eigen middelen de gewenste groei realiseren.

Van de respondenten vindt 45% het passeren van de bank het grootste voordeel van crowdfunding. Of het nu gaat om uitbreiding van werkkapitaal, investeringen in de voorraad, nieuw personeel of het ontwikkelen van een nieuw product, de belangrijke voordelen van crowdfunding zijn volgens deze ondernemers:

  • de betrokkenheid van bestaande klanten: 21%
  • meer interactie met nieuwe klanten: 19%

In totaal heeft 29% van de ondernemers crowdfunding weleens overwogen.

Financieringsbehoefte

Bijna de helft van de ondernemers (44%) heeft behoefte aan financiering. Ruim de helft hiervan verwacht dat met eigen geld af te kunnen en de andere helft zoekt externe financiering. Hiervan verwacht nog maar 13% de verwachte groei via de bank te financieren.

Veel ondernemers geven aan het zelf te gaan regelen of gebruik te maken van alternatieven als crowdfunding.

Opvallend is ook dat 59% van de respondenten aangeeft vertrouwen te hebben dat er in 2016 weer ruimte is voor groei. Liefst 46% van de ondernemers heeft een up-to-date ondernemingsplan met een goede financiële onderbouwing.

De tent en de cent

Een goed plan (28%) is volgens ondernemers in de zakelijke dienstverlening en de handel de belangrijkste factor voor groei. De juiste mensen (28%) en een goede ondernemer (23%) worden door velen ook gezien als belangrijkste factor. Geld wordt door 11% gezien als de belangrijkste factor voor groei.

Meer Beleggingsideeën van Voordegroei


Het auteursteam van Voordegroei bestaat uit Bart Vemer, Vera van Kesteren en Ivo Feeke. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Alle informatie over het investeringsaanbod en mogelijkheden van financiering bij Voordegroei vindt u op de website. Voordegroei heeft een ontheffing bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links