Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Bang voor robots? Echt niet nodig!

Bang voor robots? Echt niet nodig!
Robotica
7,20% *

In de media en de politiek zijn nog wel eens waarschuwende geluiden te horen als het om robots gaat. Zo pleitte GroenLinks-voorman Jesse Klaver bijvoorbeeld voor een belasting op robots. Omdat ze onze werkgelegenheid zouden opeten, moet u er maar belasting over betalen.

Maar de realiteit is een heel andere: robots helpen ons. En niet zo’n beetje ook. Er zijn niet veel mensen die tegen robots zijn die stofzuigen en het gras maaien. Dat zijn immers klusjes die vrijwel iedereen maar al te graag uitbesteedt.

Maar wat te denken van zorgrobots? Dan worden de wenkbrauwen al wat meer opgetrokken. Toch zijn het juist deze robots, die onder meer bedlegerige patiënten in en uit bed kunnen tillen en demente ouderen bijstaan, een uitkomst in de zorg. Omdat ze helpen de zorg doenbaar en betaalbaar te houden.

Zora

Zo wordt de Zora-robot al in Nederlandse zorgcentra ingezet ingezet voor de activering van ouderen en op scholen voor jonge autistische kinderen. De Zora-robot kan communiceren, dansen, spelletjes spelen, voorlezen en bewegingsoefeningen voordoen.

Hierbij is de robot geen vervanger van het verzorgend personeel, maar een aanvulling. Daarnaast biedt Zora tevens een verlaging van de werkdruk door repetitieve taken over te nemen, zoals het menu van de dag meedelen, de krant voorlezen of de bingo animeren.

Operatierobots

Niet echt iets om tegen te zijn toch eigenlijk. Zoals ook operatierobots – die met de chirurg samenwerken en minder invasief en nauwkeuriger kunnen opereren – een zegen zijn.

De nieuwe Smart Tissue Autonomous Robot kan zelfs zelfstandig werken met zacht weefsel. De chirurg houdt alleen toezicht om in te kunnen grijpen als het fout gaat. Ook met deze robot kan nauwkeuriger worden geopereerd.

Productierobots die in fabrieken geestdodend werk overnemen: dergelijke robots zien we in de westerse wereld steeds meer. Zodat werknemers zich kunnen concentreren op de echt uitdagende taken.

Groei

Robots bieden dus doorgaans meer voor- dan nadelen. Ook beleggers zijn blij met robots. Want ten eerste gaat het hier om een absolute groeimarkt. De robotmarkt groeit de komende vijf jaar volgens marktonderzoeksbureau IDC met 17% per jaar.

En die groei is ook terug te zien in de koersontwikkeling van robotica-aandelen. Zo boekt onze Trend Robotica – met daarin opgenomen negentien toonaangevende internationale robotica-aandelen – dit jaar al een lekker rendement van 7,5%.*

Ontwikkeling

Natuurlijk is de roboticasector nog sterk in ontwikkeling en zullen we dat waarschijnlijk terug zien in een volatiel koersverkoop. Maar beleggers die een veelbelovende groeitrend in hun beleggingsportefeuille wensen en niet bang zijn voor robots, kunnen met robotica goed uit de voeten.

Meer Beleggingsideeën van Trend Invest

Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

* Het rendement is berekend van 1 januari 2016 tot en met 19 augustus 2016 op grond van de rendementsontwikkeling van de financiële instrumenten binnen de Trend. Het weergegeven rendement betreft een resultaat uit het verleden. In het verleden behaalde en in de toekomst te verwachten rendementen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het weergegeven rendement betreft een bruto-resultaat. Het rendement is berekend exclusief de vaste vergoeding per kwartaal, namelijk 0,2% over de waarde van uw Trend en 7,50 euro per Trend voor de beleggingsaanbevelingen, en de aan- en verkoopkosten variërend tussen de 0,45% en 0,9%.


Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op de website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links